9. Focaccia
2014. április 18. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

9. Focaccia

Miután megnéztük az etruszk erotikus jelenetet a Bikák sírjában Tarquiniában, fogyasszunk el egy focacciát.

http://1001mielott.blog.hu/2013/10/21/1001_festmeny_amit_latnod_kell_mielott_meghalsz_144

A focaccia eredete a múlt ködébe vész. Azt tudjuk, hogy a rómaiak már fogyasztottak "panis focacius"-t vagyis lapos kenyeret. De valószínű, hogy készítése, mint sok minden a római kultúrában az etruszkoktól ered.

focacc1.JPG

A focaccia tartalmazza mindazt ami a letelepült földművelő életmód jelent a mediterránumban. Gabonából őrölt lisztet, olívabogyóból nyert olajat, sót, vizet és élesztőt. Ami ezen felül van, az már mind luxus, az már mind az élet gazdagítása ínyenceknek. De az alap focaccia a földművelő etruszk emberek egyszerű és mindennapi kenyere lehetett, pótolandó a nehéz munkában elszenvedett energia- és sóveszteséget. Kemencében, vagy kövön sütötték. A focaccia egyben a pizza őse is, de addig még közel kétezer évnek kell eltelne amíg Raffaele Esposito Nápolyban elkészíti Margherita királyné számára az első olasz nemzeti színekben pompázó pizzáját.

De nem csak a feltétekben kereshetjük a focaccia és a pizza közti különbséget. A focacciába sokkal több élesztőt raknak, így jóval kenyérszerűbb lesz a végeredmény.

Alap focaccia:

35 dkg pizzaliszt (0-ás) vagy kenyérliszt (Bl-80)

1,5 dl langyos víz

2,5 dkg élesztő vagy egy csomag (7gr) porélesztő

5 evőkanál olívaolaj

nagyszemű só 

A vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel és 4 evőkanál olajjal együtt tésztát gyúrunk belőle, lefedve, meleg helyen egy órát kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, ha van pizzakövünk akkor az még jobb. A tésztánkból kézzel vagy sodrófával egy kb. 30 centi átmérőjű korongot nyújtunk és a belisztezett lapátra (pizzakő esetén) vagy a kilisztezett formába (pizzaforma esetén) helyezzük. Lefedjük és újabb 20 percig kelesztjük. Ha ez megvan, akkor tíz ujjunk hegyével ízléses bemélyedéseket csinálunk a tetejére, megszórjuk jól a nagyszemű sóval és meglocsoljuk a tetejét a maradék olívaolajjal, vagy még jobb ha van olajszórónk. Mehet az előmelegített sütőbe. Ha szép színe van kivesszük. Nem lehet megmondani meddig kell sütni, hiszen minden sütőben és pizzakövön és pizzaformában vagy vaslapon más más idő kell neki.

focacc2.JPG

 

Leggyakoribb változatok még:

Olívás focaccia:

darabolt, vagy félbevágott, vagy akár egész fekete vagy zöld olajbogyót (magozott) nyomkodunk a tetejébe a második kelesztés után.

Rozmaringos:

A rozmaringágacskát késsel jól felaprítjuk és vagy a tésztába keverjük vagy második kelesztés után a tetejét szórjuk meg

Hagymás: 

Vörös vagy lilahagymát felkarikázzuk, pár percre forró vízbe rakjuk majd leszűrjük hagyjuk míg megszárad és azt szórjuk a tetejére.

focacc3.JPG

Sajtos:

A sajtot nagyon vékonyan felszeleteljük és beborítjuk a focaccia tetejét vele

focacc4.JPG

 

Értékelés: 5/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr556050015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása