Tekintsük meg Cestius piramisát:
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_e_12_cestius_piramisa
Majd kóstoljunk meg egy olasz "fondü"-t.
Szó szerint "forró fürdő"-t jelent az étel neve, és Piemont egyik nemzeti eledele. Jellegében fondü, ha elfogadjuk a fondünek azt a meghatározását, hogy egy asztal- vagy bármilyen társaság egy tálból cseresznyéznek, illetve valamiket mártogatnak valamibe közösen. Jelen esetben egy vajas, olajos, szardellás, fokhagymás mártásba főtt, vagy nyers zöldségeket. Az ötlet nem rossz, bár a végén kiderül, hogy az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja. A mártás elég finom, csak miután befejeztük hiányérzet marad az emberben.
Ilyen edényben tartják forrón a bagna cauda-t - Kép forrása: Wiki
Ha el akarjuk készíteni:
2 dl olívaolaj
5 gerezd fokhagyma nagyon vékonyra szeletelve
12 olajos szardellafilé összevágva egész kis darabokra
10 dkg vaj, feldarabolva
Fogunk egy serpenyőt, alacsony hőmérsékleten az olajat, fokhagymát és a szardellát addig kevergetjük, míg zavaros massza nem lesz belőle, majd ha ez megvan, hozzákeverjük hidegen kis darabokra vágott vajat, amit legcélszerűbb habverővel elkeverni, amíg teljesen fel nem oldódik. Ha van fondükészletünk, akkor beletöltjük és folyamatosan melegen tartjuk. Ha nincs, akkor valami olyan edénybe töltjük, ami jól tartja a meleget.
Adhatunk hozzá cukkinit, édesköménygumót, paprikát, karfiolt, uborkát, szinte mindent, ami eszünkbe jut.
Értékelés: 3/5
NEM kerül fel a bakancslistánkra.