Bagna cauda - Piemonti forró fürdő zöldségeknek
2014. május 13. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Bagna cauda - Piemonti forró fürdő zöldségeknek

Tekintsük meg Cestius piramisát:

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_e_12_cestius_piramisa

Majd kóstoljunk meg egy olasz "fondü"-t.

Szó szerint "forró fürdő"-t jelent az étel neve, és Piemont egyik nemzeti eledele. Jellegében fondü, ha elfogadjuk a fondünek azt a meghatározását, hogy egy asztal- vagy bármilyen társaság egy tálból cseresznyéznek, illetve valamiket mártogatnak valamibe közösen. Jelen esetben egy vajas, olajos, szardellás, fokhagymás mártásba főtt, vagy nyers zöldségeket. Az ötlet nem rossz, bár a végén kiderül, hogy az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja. A mártás elég finom, csak miután befejeztük hiányérzet marad az emberben.

 

798px-Bagna_cauda1.jpg

Ilyen edényben tartják forrón a bagna cauda-t - Kép forrása: Wiki 

 

Ha el akarjuk készíteni:

2 dl olívaolaj

5 gerezd fokhagyma nagyon vékonyra szeletelve

12 olajos szardellafilé összevágva egész kis darabokra

10 dkg vaj, feldarabolva

Fogunk egy serpenyőt, alacsony hőmérsékleten az olajat, fokhagymát és a szardellát addig kevergetjük, míg zavaros massza nem lesz belőle, majd ha ez megvan, hozzákeverjük hidegen kis darabokra vágott vajat, amit legcélszerűbb habverővel elkeverni, amíg teljesen fel nem oldódik. Ha van fondükészletünk, akkor beletöltjük és folyamatosan melegen tartjuk. Ha nincs, akkor valami olyan edénybe töltjük, ami jól tartja a meleget.

Adhatunk hozzá cukkinit, édesköménygumót, paprikát, karfiolt, uborkát, szinte mindent, ami eszünkbe jut.

Értékelés: 3/5

NEM kerül fel a bakancslistánkra. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr596159562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása