Kukoricatortilla készítése otthon
2014. június 23. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kukoricatortilla készítése otthon

Kukorica, chile, chili, bab, tortilla, tequila, Mexikó, Tex-Mex. Örök kedvenceim. Laktató, csípős, fűszeres. Egy baj van vele, nem könnyű beszerezni a hozzávalókat. Tortillat már elég sok helyen lehet kapni, de ez 93,44%-ban búzatortilla. Kukoricatortillat, ami a mexikói és tex-mex receptek egyik nélkülözhetetlen hozzávalója vagy akár alapanyaga, szinte sehol. Ha mégis, akkor is van két negatívuma:

1. Körülbelül hétszer(!) annyiba kerül, mintha otthon készítenénk el

2. Ez van benne kb.: térfogat-növelő szerek (E500, E450a), citromsav, almasav, emulgáló (E471), tartósítószer (E202), E920, ami nem csak az egészségünk miatt érdekes, hanem mindennek ugyanazt a savanykás szagot és ízt adja.

Ezért legjobb dolog, amit tehetünk, az hogy otthon készítjük el, ami nem vesz sok időt igénybe, ráadásul jó móka is.

Vigyázat!

Nem tortilla wrap-ot készítünk, nem huszonvalahány centis búzatortillat, hanem tenyérnyi kukoricatortillat, aminek kukorica íze van! :)

tort17.JPG

Az igazi kukoricatortilla két alapanyagból áll: massa harina és víz.

A masa harina szárított kukoricaszemekből készül. A szemeket oltott meszes oldatban áztatják, a héja leválik különböző vitaminok, fehérjék szabadulnak fel Ezt a folyamatot hívják nixtamalizációnak. Ezután szárítják és őrlik.

Tort01.JPG

Míg a sima őrölt kukorica nem képes vizet felvenni és tésztát alkotni, addig a nixtamalizált kukorica a kémiai folyamatoknak köszönhetően igen.

Miért érdekes ez? Egyrészt azért, hogy műveltebbek legyünk, másrészt azért, hogy ne próbálkozzunk tortillat készíteni kukoricalisztből, mert úgysem fog sikerülni. Aki megpróbálja, annak "nem ígérhetek mást, csak vért, verítéket és könnyeket." Na jó, vért nem, csak kudarcélményt. A kukoricatortillahoz masa harina szükséges és pont. Ez egy axióma.

Szükségünk lesz még egy eszközre, ami megkönnyíti a dolgunkat, ez a tortilladora, vagyis tortillaprés.

tort2.JPG

A tortillatészta elég ragadós, ezért egy csúcstechnikai eszközzel fogjuk ezt megelőzni, ez pedig egy egyszerű reklámszatyor. A szatyorból a tortilladoranál kicsit nagyobb négyzeteket vágunk.

tort03.JPG

 

Akik szeretnek kézműveskedni, azok nyugodtan jobban, szebben formára vághatják, de felesleges. A használt szatyordarab könnyen kimosható és eltehető a legközelebbi alkalomra is.

Egy edénybe kimérünk 10 tortillahoz 2 cup, csésze, 1/2 liternyi masa harina-t.

tort4.JPG

Majd hozzáadunk 1 és egy 1/4 cup, csésze, 310 ml meleg vizet.

tort5.JPG

Kézzel 5 perc alatt tésztává dolgozzuk össze.

tort6.JPG

Ha ez megvan, mérleg segítségével, vagy jó szemmértékkel 10 kis golyót formázunk.

tort7.JPG

tort8.JPG

tort9.JPG

A tortilladorara felhelyezzük a két szatyorlapot, a tésztagolyót pedig a középpontól kicsit arrébb, a zsanér irányába helyezzük el.

tort11.JPG

Ezt követően lehajtjuk és erőteljes nyomást gyakorlunk a fogantyú segítségével. Gyorsan kitapasztalható, csak addig nyomjuk, hogy a tészta ne jöjjön ki a tortilladora alól.

tort12.JPG

A tetejét felhajtjuk és óvatosan lehúzzuk a felső szatyorréteget.

tort13.JPG

Még óvatosabban a tortillát felvesszük az alsó szatyorról.

tort14.JPG

Most jön a sütés. Palacsintasütőt zsiradék nélkül felmelegítünk, de készülhet fémlapon is szabadtűzön. Tűzhelye és tüze és vaslapja, meg palacsintasütője válogatja, de akkor jó a hőfok, ha a tortilla ráhelyezéskor sistergő hangot ad, ki pitaszerűen felfúvódik. Megfelelő hőfoknál mindkét oldalt kb. 30 másodpercig kell sütni, közben, ahogy a palacsintát szoktuk, feldobjuk és úgy fordítjuk. (Lehet csipesszel is, csak macerásabb.)

tort15.JPG

Mivel a tésztagolyók könnyen kiszáradnak, ezért folyamatosan készítsük, amíg sül az egyik tortilla, addig a következőt préseljük. 

tort16.JPG

Készen is vagyunk. Max. 30 perc alatt elkészült a friss kukoricatortilla.

A megsült tortillakat konyharuhába fogyasztásig, vagy tárolásra nejlonzacskóba rakjuk.

A kész tortilla fagyasztható, hónapokig eláll, tehát készíthetünk nagyobb mennyiséget.

Alapanyagként fogunk majd készíteni belőle tortillachips-et nachos-hoz, meg kagylót taco-hoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr696403753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herut 2014.06.23. 19:52:56

Aztán masa harinát,meg azt a gyönyörű,praktikus prést honnan szerezzem be?-már csak hogy hétszer olcsóbban és egészségesebben étkezzem,meg meg sem próbáljam kukoricaliszttel.

eq2 2014.06.24. 09:14:12

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: @herut:
Aha:

Konkrétan 750 huf és raktáron sincs:
culinaris.hu/item/hari-masa-kukoricaliszt-1kg

btw házilag fillérekért előállítható no comment.... ja ez "igazi" mexikói... még jó hogy lehet kukoricát itthon is kapni.

De a prés a diszkrét 10 rugós árával is tényleg 7x olcsóbbá teszi:

culinaris.hu/item/tortilla-pres

Ahogy a mondás tartja egy liter tejért nem veszek egy tehenet.... Ez olyan mint a gőzállomás, akinek futja rá sosem fogja használni akinek meg kellene nem futja rá...

Az egészhez csak Hofit idézném:

"...na idefigyelj Pubi, ha legközelebb izgalomra vágysz.... ott van mingyá' a jobb kezed............ babra munka, nemmondom...."

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.24. 09:32:04

@eq2: Természetesen, aki életében egyszer akar tortillát készíteni, annak nem. De felesleges nyomtatót is vásárolni, meg autót is, hiszen a taxi is elvisz. Ha az ember egy évben 10x megy autóval, akkor olcsóbb a taxi, mint autót venni.
Meg lehet venni 8 db tortillat 1000 forintért:
www.culinaris.hu/item/old-el-paso-kukorica-tortilla-300g
Én meg 750 ft-ból készítek 50 db-ot.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2014.06.24. 10:51:07

Köszi, hiánypótló írás! Egy 8 incheset már rendelek is (ebay), az jó lesz enchilladához is, de quesadillának sem kicsi.

eq2: Attól függ, mennyi tortillára van szükséged. Nálunk viszonylag keményen fogy, hetente átlagban legalább 10-et megeszünk a gagyi búzatortillából, úgyhogy megéri a kezdeti befektetés.

Ha szökőévben egyszer jut eszedbe, akkor persze vedd meg a tortillát a boltban, de akkor nem neked szól ez az írás.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.24. 11:22:49

@Fue: Köszönöm szépen! Jó ilyen kommentet olvasni, hogy valaki tudja, hogy mi az a quesadilla, meg enchillada és nem azt kapom, hogy "én azt meg nem enném", meg "minek ilyen flancos kaja, amikor van rántott hús is, meg gulyásleves". Az ilyen kommentek megerősítenek abban, hogy megéri energiát fektetni abba, hogy ne csak elkészítsem, hanem le is írjam a recepteket.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2014.06.24. 13:35:01

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Az ilyen rántotthúsos-gulyásos embereknek főzzél valami finomat, amit még soha nem ettek, és egy kicsit segítesz tágítani a világukat :)

A fikázó kommentekkel meg együtt kell élni, főleg, ha index-címlapos vagy. Mindig arra gondolj, hogy egy csomó ember nem kommentel, de szívesen olvassa és próbálgatja a recepteket. Ez a csendes többség.

herut 2014.06.26. 12:06:27

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Köszönöm,ha a fővárosban járok beszerzem a szükséges anyagot,eszközt.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.11.26. 15:25:52

Ebayen 25 dollárért (kb5800ft) beszerezhető a prés mo-ra szállítva. Tortilla press -re keressen akit érdekel. De van elektromos is, meg fából is.

padisah 2016.03.08. 21:08:09

prés helyett sodrófa?

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2016.10.04. 19:43:01

@padisah: Csak türelem és gyakorlat kérdése, de meg lehet csinálni.

padisah 2016.10.04. 21:11:41

az a módszer vált be, hogy fogtam egy kerek vágódeszkát, betekertem folpack-kal, egy másik vágódeszkát, azt is betekertem folpack-kal, és a golyót a kettő közé téve, és nagy erővel nyomva kb tenyérnyi lepények jöttek létre, amit egyben a serpenyőbe lehetett juttatni

a folpackról jól leválik, más anyagokra feltapadt, a tányérok meg nem alkalmasak nyomni, mert nem sima hanem domború vagy homorú a felszíne

nyikita 2017.11.27. 08:09:05

@herut: a kukoricának olyan fura ize van szerintem ne is próbálkozz
de ha vki hagyományosan kisodorja mi van???

nyikita 2017.11.27. 08:10:55

@padisah: nagyon supi és milyen az ize?vmikor amalacoknak forrázott kuk,darát adtunk de még a szagát sem birtam

padisah 2017.11.27. 09:32:25

@nyikita: ha Hari Masa-ból készül a lepény, akkor a pattogatott kukoricára emlékeztet, a liszt is fehér színű

(én szeretem a kukoricát, a sima kukoricalisztből szoktam palacsintát is csinálni, az kicsit kesernyés-édeskés mint a kukorica általában, és persze sokkal rugalmatlanabb a tészta, több tojást kell belerakni)
süti beállítások módosítása