24. Örmény piláf olajos magvakkal és báránycomb nyársakkal
2014. augusztus 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

24. Örmény piláf olajos magvakkal és báránycomb nyársakkal

Miután megtekintettük Kultúrbakancslistánk következő épületét, Szent Hripszime templomát Örményországban, kóstoljunk meg egy piláfot.

 http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/08/21/kr_u_618_szent_hripszime_temploma 

Elég nehéz volt örmény receptet találnom, pedig elég sok szakácskönyvem van. Az örmény konyha nem egyedülálló és különleges. Bár a világ első keresztény országa, konyhája keleti és mediterrán vonásokat mutat, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt másfél évezredben talán nem is volt olyan hódító állam, ami el ne foglalta volna Örményországot. Ismerős, nem? Ha annak idején Menyhárt-Homonyik-Vikidál "Szegény Magyarország" című nótájának igazságtartalmat tulajdonítunk, akkor a helyi slágergyárosoknak minimum "Szegény, szegény Örményország" refrénű slágerrel kell előrukkolni. Gondoljunk bele, hogy számukra mi vagyunk "a nálunk szerencsésebb történelmű ország" Ha még azt is tudjuk, hogy az aradi tizenhármunkból ketten is örmény származásúak voltak (Kiss Ernő és Lázár Vilmos) - ezzel alaposan felülreprezentálva a magyarországi örménység össznépességbeli arányát - akkor már látatlanba is megkedveljük ezt a kis kaukázusi országot. Hát még, ha megkóstoljuk a piláfjukat olajos magvakkal és báránycomb nyársakkal!

Piláf.jpg

FIGYELEM! ELŐZETES PÁCOLÁST IGÉNYEL!

Mint a keleti ételeknél általában, ha össze bírjuk szedni a hozzávalókat, már a fele munkán túl vagyunk.

A páchoz valók:

1 teáskanál római kömény

1/3 csésze (cup, 80 ml) olívaolaj

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál örmény konyak

1 csésze (cup, 2,5 dl) alaposan felaprított hagyma

3 evőkanál felaprított petrezselyem

1 evőkanál reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma áttörve

2 teáskanál őrölt csípős paprika

1 teáskanál őrölt paprika

2 teáskanál felaprított friss oregano

1/2 teáskanál őrölt fahéj

só, bors

70 dkg báránycomb 2,5 centis kockákra vágva

Kezdjük egy palacsintasütővel, amit magas hőfokra melegítünk mindenféle zsiradék nélkül, majd kb. két percig pirítjuk benne a római köményt, jól vigyázva, hogy nehogy megégjen, mert keserű lesz. Várunk míg kihűl, mozsárban összetörjük, majd az összes többi hozzávalóval együtt turmixgépbe rakjuk és addig nem nyugszunk,míg homogén pürét nem kapunk.

Egy megfelelő méretű, zárható műanyag dobozba beletesszük a felkockázott húst, ráöntjük a pácot, lezárjuk és vicces mozdulatokkal addig rázzuk a dobozt, amíg a pác teljesen bevonja a húst. Éjszakára hűtőbe tesszük.

örmény4.jpg

A nyársakhoz:

1 nagy kaliforniai paprika, (a magokat és az ereket eltávolítjuk) 3,5 centis kockákra vágva

1 nagy hagyma 3,5 centis kockákra vágva

12 cherry paradicsom

12 kis csiperke gomba (tönkjét eltávolítjuk)

A hagymát és a paprikát két percre forró vízbe mártjuk, majd megszárítjuk. A húst kiszedjük a pácból, a pácot 20 percig közepes lángon beforraljuk.

Nyársakat készítünk a hús, paprika, hagyma, paradicsom, gomba felhasználásával. Egy hús, egy nem hús.

örmény.jpg

A kész nyársakat ecset segítségével jól megkenjük a páccal, majd grillen (vagy sütőben grill alatt párszor megfordítva, ecsetelve) kb. 15 perc alatt megsütjük.

örmény3.jpg

A piláfhoz:

2 evőkanál forró víz

2 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál hámozott mandula

3 evőkanál hámozott, sózatlan pisztácia

1/2 csésze (cup) 2,5 centis darabokra tört cérnametélt

1 csésze (cup, 2,5 dl) hosszú szemű rizs

2 1/2 csésze (cup, 6 dl) marhahúsleves

1/8 teáskanál sáfrány

1/2 teáskanál őrölt csípős paprika 

A sáfrányt tegyük egy kis edénybe, öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni 20 percig.  Az olívaolajban, közepes hőfokon süssük 2 percig a magvakat, majd halásszuk ki, tegyük félre. Vegyük le alacsonyra a hőfokot és szórjuk az olajba a cérnametéltet és sűrű kevergetés mellett 2 perc alatt pirítsuk világos barnára. Adjuk hozzá a rizst és addig kevergessük míg szemmel láthatóan bevonja a szemeket az olaj és áttetszők lesznek.

örmény2.jpg

Öntsük fel a húslevessel, adjuk hozzá a sáfrányt és a csípős paprikát és forraljuk fel kevergetés mellett, majd vegyük le a lángot. Fedjük le és pároljuk 20 percig, míg a rizs teljesen felszívja a húslevest. Villával keverjük bele a félretett magvakat. A piláfot szedjük tányérra és fektessük rá a nyársakat.

Az örmény piláf olajos magvakkal és báránycomb nyársakkal mindenképp egy olyan étel, amit kár lenne kihagyni. Ezért ott a helye a Gasztrobakancslistánkon.

Még 977 kiadó helyünk van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr286614829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.08.22. 23:46:06

Nagyon jó a recept, kis pontosítás hozzá: a legtöbb helyen birkából készítik (sőt: én birkából -az erős aromájával együtt is- jobban szeretem, mintha bárányból készülne). Amúgy a birkával/báránnyal mesterien bánnak arrafelé, ahogy az közel-keleti országokban általában.
Még egy észrevétel. Örmény konyak = Ararát: az eredeti cognac-ok rendesen elbújhatnak az Ararát mellett. Én magam nem rajongok a konyak-féleségekért, de egy minőségi Ararátot elszopogatni, miközben a kezemmel melegítem a poharat: felbecsülhetetlen (pia bakancslista vol 1 :) Ez az ital egyszerűen isteni, és nálunk is lehet kapni :)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.08.23. 00:10:34

@motoroskonyhaja: Ez elég érdekes dolog, mert tőlünk nyugatabbra szinte sehol nem esznek birkát, csak bárányt. Sőt! Nálunk se sokan. Egyébként én is birkából készítettem, mert én is jobban szeretem.

motoroskonyhaja 2014.08.28. 13:55:29

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Sajnos teljes mértékben egyet kell, hogy értsek Veled! :(

A birka annyira kimúlóban van (mint gasztronómiai élmény) hogy csak na.
Pedig eszméletlen ízélményben -lenne- része annak, aki kóstolja.

Olyan ez, mint az igazi húsleves. Ki készít manapság gyöngytyúkból vagy marhából ilyet itthon? Sajnos szinte senki, pedig azok az igaziak... A csirkéből készült szinte tákolmány az eredetiekhez képest és még sorolhatnám...

Az Ararátot kóstold meg egyszer! (ahogy egy régi reklám mondja) sosem fogsz leszokni róla! Annyira selymes, bársonyos és kerek az íze! ;)
süti beállítások módosítása