Tradicionális szaúdi csirkés rizs - Al kabsa
2014. augusztus 22. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Tradicionális szaúdi csirkés rizs - Al kabsa

Kultúrbakancslistán következő látnivalója a Nagymecset Mekkában:

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/08/22/kr_u_632-tol_a_mekkai_nagymecset

Mekka Szaúd-Arábiában van, következik egy szaúdi arab étel.

Az arab konyha! A csodás keleti ízek! Az egzotikus fűszerek világa...

A végén mindig a rizsnél kötünk ki, jó esetben van benne kis hús is. A szaúdi csirkés rizs is ilyen. Remélem a következő arab étel már érdekesebb lesz.

szaúdi3.jpg

Megszokhatták már, hogy itt a Gasztrobakancslistán nem csak a jól sikerült ételekről írok, hanem azokról is, amik nem nyerték el a tetszésem, vagy nem voltak rosszak, de nem ütik meg azt a szintet, amire azt mondom, hogy ezt igenis muszáj mindenkinek megkóstolni. Vagy egyszerűen nem sikerültek, akár az én hibámból. A szaúdi csirkés rizs, a "nem éri meg a fáradtságot" kategória. Persze csak szerintem. Azért mint máskor is megosztom a receptet.

Szaúdi1.jpg

Hozzávalók:

1 csirke darabokra vágva (de nyugodtan összeválogathatunk darabokból is kb. 1,5 kilót

1/4 csésze (cup) vaj

2 hagyma aprítva

6 gerezd fokhagyma

1 kis doboz sűrített paradicsom

1 doboz darabolt konzerv paradicsom

3 közepes sárgarépa lereszelve 

2 szegfűszeg

1 csipet őrölt szerecsendió

1 csipet őrölt római kömény

1 csipet őrölt koriander

1/2 teáskanál sáfrány

1/4 teáskanál őrölt kardamom

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt szegfűbors

1/4 teáskanál őrölt fehér bors

4 csésze (cup, 1 liter forró csirkehúsleves)

2 csésze (cup, 0,5 l basmati rizs

1/4 csésze (cup) mazsola

1/4 csésze (cup) hámozott, pirított mandula

Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a csirkedarabokat, a hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon pároljuk, amíg a hagyma meg nem üvegesedik, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és így is kevergessük pár percig. 

szaúdi2.jpg

Mehet bele az összes többi hozzávaló, kivéve a húslevest, a rizst és a mazsolát. Főzzük pár percig, utána jöhet a húsleves. Forraljuk fel, fedjük le, és vegyük kis lángra.

30 perc után, ha jobban szeretjük a sült húst, mint a szimpla főttet, akkor kivehetjük és sütőben rápiríthatunk.

Ha szimpatikusabb a főtt csirke, akkor maradhat az edényben és mehet hozzá a rizs, amit jól elkavarunk az edényünk eddigi tartalmával, újra lefedjük és továbbra is kis lángon pároljuk 30 percig, majd beleszórjuk a mazsolát és adunk neki még 10 percet. 

A rizs tetején tálaljuk a húsdarabokat és mindenki szed magának.

A szaúdi csirkés rizs nem kerül föl a Gasztrobakancslistánkra, pláne a tegnapi örmény piláf árnyékában,

Még 977 kiadó helyünk van.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr976617783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Sunny Days 2014.08.22. 23:00:12

ez a recept nekem nagyon tetszik, szerintem megéri a fáradságot