Kultúrbakancslistán következő látnivalója a Nagymecset Mekkában:
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/08/22/kr_u_632-tol_a_mekkai_nagymecset
Mekka Szaúd-Arábiában van, következik egy szaúdi arab étel.
Az arab konyha! A csodás keleti ízek! Az egzotikus fűszerek világa...
A végén mindig a rizsnél kötünk ki, jó esetben van benne kis hús is. A szaúdi csirkés rizs is ilyen. Remélem a következő arab étel már érdekesebb lesz.
Megszokhatták már, hogy itt a Gasztrobakancslistán nem csak a jól sikerült ételekről írok, hanem azokról is, amik nem nyerték el a tetszésem, vagy nem voltak rosszak, de nem ütik meg azt a szintet, amire azt mondom, hogy ezt igenis muszáj mindenkinek megkóstolni. Vagy egyszerűen nem sikerültek, akár az én hibámból. A szaúdi csirkés rizs, a "nem éri meg a fáradtságot" kategória. Persze csak szerintem. Azért mint máskor is megosztom a receptet.
Hozzávalók:
1 csirke darabokra vágva (de nyugodtan összeválogathatunk darabokból is kb. 1,5 kilót
1/4 csésze (cup) vaj
2 hagyma aprítva
6 gerezd fokhagyma
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 doboz darabolt konzerv paradicsom
3 közepes sárgarépa lereszelve
2 szegfűszeg
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt római kömény
1 csipet őrölt koriander
1/2 teáskanál sáfrány
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt fehér bors
4 csésze (cup, 1 liter forró csirkehúsleves)
2 csésze (cup, 0,5 l basmati rizs
1/4 csésze (cup) mazsola
1/4 csésze (cup) hámozott, pirított mandula
Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a csirkedarabokat, a hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon pároljuk, amíg a hagyma meg nem üvegesedik, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és így is kevergessük pár percig.
Mehet bele az összes többi hozzávaló, kivéve a húslevest, a rizst és a mazsolát. Főzzük pár percig, utána jöhet a húsleves. Forraljuk fel, fedjük le, és vegyük kis lángra.
30 perc után, ha jobban szeretjük a sült húst, mint a szimpla főttet, akkor kivehetjük és sütőben rápiríthatunk.
Ha szimpatikusabb a főtt csirke, akkor maradhat az edényben és mehet hozzá a rizs, amit jól elkavarunk az edényünk eddigi tartalmával, újra lefedjük és továbbra is kis lángon pároljuk 30 percig, majd beleszórjuk a mazsolát és adunk neki még 10 percet.
A rizs tetején tálaljuk a húsdarabokat és mindenki szed magának.
A szaúdi csirkés rizs nem kerül föl a Gasztrobakancslistánkra, pláne a tegnapi örmény piláf árnyékában,
Még 977 kiadó helyünk van.