Miután megszemléltük a Nagy Kiz Kala épületét Türkmenisztánban:
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/08/23/kr_u_650_nagy_kiz_kala
Következő ételünk egy türkmén esküvői fogás, a menyasszonyujjak. Gyakorlatilag egy rizskrokett, darált hússal töltve, szóval ne várjunk tőle sokat. Rengeteget bajlódtam vele, az egész ragadt, mint a rossznyavalya.
Végeredményként meg inkább vőlegényujjakat kaptam, feltéve, hogy a vőlegény legalább egy ogre, vagy barlangi troll.
Mindenesetre a recept:
A töltelékhez:
300 g darált bárány, birka, vagy marhahús
1 apróra vágott hagyma
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál friss petrezselyem felaprítva
¼ teáskanál só
1 csipet bors
A töltelékhez valókat összekeverjük és közepes lángon 15 percig főzzük. Olyan edényt válasszunk, amibe nem ég oda, hiszen nem adunk hozzá zsiradékot, a hús saját levében fő. Félretesszük.
Amibe töltünk:
1 burgonya
1 csésze (1 cup, 2,5 dl) rizs
2 csésze (2 cup, 0,5 liter) víz
1 teáskanál só
2 teáskanál liszt
növényi olaj a sütéshez
A burgonyát héjastól főzzük puhára. A rizst pedig tegyük fel a vízzel és a sóval főni, miután forrni kezd, vegyük le alacsony hőfokra, fedjük le és 20 percig pároljuk.
A burgonyát hámozzuk meg és kézzel törjük bele a rizsbe, és a rizzsel együtt, hozzáadva a lisztet, gyúrjunk belőle tésztaszerű masszát. Na itt már annyira ragad, hogy az ember legszívesebben kidobná a fenébe.
A töltelékből gyúrjunk 16 db kis kolbászkát.
A masszát is szedjük 16 részre, majd kézbe véve egy masszagolyót, tálka formát készítünk belőle, belehelyezünk egy kolbászkát és összezárjuk. (Itt már majdnem ordítottam)
És ezt még 15-ször.
Közben felmelegítjük az olajat és a kész ujjakat aranybarnára sütjük benne.
Akinek van keze hozzá, az biztosan könnyen boldogul, én biztos, hogy hozzá nem kezdek még egyszer.
Még mindig 977 hely van a Gasztrobakancslistánkon.