Manchego sajt
2014. október 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Manchego sajt

Miután elgondolkodtunk a kannibalizmus mibenlétéről, aminek első bizonyítékait a spanyol Grand Dolina barlangban találták meg, ismerkedjünk meg egy spanyol sajttal, "A" spanyol sajttal.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/21/kr_e_800_000_kannibalizmus

La Mancha sík, száraz vidék Spanyolországban, még a mórok idejéből ered a neve, akik Al Mansának ("víztelen föld") nevezték. 

Régészeti leletek bizonyítják, hogy már a vaskorban tartottak itt juhokat. Amikor a mórok Ibériában észak felé úerjeszkedtek, La Mancha volt a senki földje, sokáig itt húzdott a határ iszlám és kereszténység között. Mindkét oldalon juhokat legeltettek. A mórok által magukkal hozott szárazságtűrő juhfajta, és a keresztények által itt tartott juhok frontvonali fraternizálásából született meg a manchego, ami egy igen robusztus, kopár legelőkön is megélő, nagyon nagy szárasságot is elviselő fajtává vált.

manchegrams.jpg

Évszázadokon keresztül csak a gyapjáért tartották, a tejéből készült sajt csak a pásztorok éhségének elverésére szolgált, mert sokáig eltartható volt, és ez a folyton úton lévő állattartók számára létfontosságú volt.

Csak a mórok kiűzése a reconquista befejeződése után, a nomád állattartás megszűnésével alakultak ki a kis sajtüzemek és tett szert gazdasági jelentőségre a sajtkészítés.

Manapság 670 ezer juh évente 45 millió liter tejet ad és ennek 80%-ából manchego sajtot készítenek. Ez 7000 tonna sajt, azaz spanyol fejenként 6 kiló.

Minden manchegoban márkajel a virág, valamint a halszálkás minta, ami a régi eszpartófűből készült öntőformát jelképezi. Mind kézműves termékként, mind ipari méretben gyártják. Egy sajt 2-3,5 kg és kb. 50% zsírtartalmú.

manchego_semi-la_cueva_del_abuelo_1116.jpg

Négyféle érettségi fokon árulják:

- fresco: legalább 60 napig érlelt, enyhe és édes

- semicurado: legalább 180 napig érlelt

- curado: 12 hónapig érlelt

- anejó:12-24 hónapig érlelt

Manchego-semicurado.jpg

A manchego sajt 1984 óta PDO, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkezik.  Ínyencek szerint legjobb birsalmasajttal, fügével, szőlővel, illetve almával fogyasztani.

A manchego egy remek sajt, de nem kihagyhatatlan, ezért nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr416814279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apró Apo Kornél 2017.04.23. 23:20:15

Én azért ajánlom mindenkinek!
Sok ideig tartott, míg végre sikerült beszereznem egy jó birkasajtot, ahogyan mi nevezzük errefele, és nem csalódtam benne, végre egy igazán finom, jellegzetes birkasajt!
Kicsit kevesellem azt hogy remek sajt, szerintem kitűnő!
Igaz hogy inkább a lágysajtok rabja vagyok, de ez egy azok a kemények közül, amelyet élvezettel fogyasztok! Olvad a szájban (a magas zsírtartalom miatt), isteni ízeket ontva magából... Zárszóként ismételten csak... ajánlom mindenkinek, aki sajtot akar élvezi! :)
süti beállítások módosítása