Miután elgondolkodtunk a kannibalizmus mibenlétéről, aminek első bizonyítékait a spanyol Grand Dolina barlangban találták meg, ismerkedjünk meg egy spanyol sajttal, "A" spanyol sajttal.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/21/kr_e_800_000_kannibalizmus
La Mancha sík, száraz vidék Spanyolországban, még a mórok idejéből ered a neve, akik Al Mansának ("víztelen föld") nevezték.
Régészeti leletek bizonyítják, hogy már a vaskorban tartottak itt juhokat. Amikor a mórok Ibériában észak felé úerjeszkedtek, La Mancha volt a senki földje, sokáig itt húzdott a határ iszlám és kereszténység között. Mindkét oldalon juhokat legeltettek. A mórok által magukkal hozott szárazságtűrő juhfajta, és a keresztények által itt tartott juhok frontvonali fraternizálásából született meg a manchego, ami egy igen robusztus, kopár legelőkön is megélő, nagyon nagy szárasságot is elviselő fajtává vált.
Évszázadokon keresztül csak a gyapjáért tartották, a tejéből készült sajt csak a pásztorok éhségének elverésére szolgált, mert sokáig eltartható volt, és ez a folyton úton lévő állattartók számára létfontosságú volt.
Csak a mórok kiűzése a reconquista befejeződése után, a nomád állattartás megszűnésével alakultak ki a kis sajtüzemek és tett szert gazdasági jelentőségre a sajtkészítés.
Manapság 670 ezer juh évente 45 millió liter tejet ad és ennek 80%-ából manchego sajtot készítenek. Ez 7000 tonna sajt, azaz spanyol fejenként 6 kiló.
Minden manchegoban márkajel a virág, valamint a halszálkás minta, ami a régi eszpartófűből készült öntőformát jelképezi. Mind kézműves termékként, mind ipari méretben gyártják. Egy sajt 2-3,5 kg és kb. 50% zsírtartalmú.
Négyféle érettségi fokon árulják:
- fresco: legalább 60 napig érlelt, enyhe és édes
- semicurado: legalább 180 napig érlelt
- curado: 12 hónapig érlelt
- anejó:12-24 hónapig érlelt
A manchego sajt 1984 óta PDO, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ínyencek szerint legjobb birsalmasajttal, fügével, szőlővel, illetve almával fogyasztani.
A manchego egy remek sajt, de nem kihagyhatatlan, ezért nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.