Nasi uduk - kókusztejben, citromfűvel párolt rizs
2015. január 14. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Nasi uduk - kókusztejben, citromfűvel párolt rizs

Miután megvizsgáltuk az emberiség egyik legzseniálisabb és egyben legbrutálisabb találmányát, a mai Indonézia területén feltalált horgot, (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/14/kr_e_35_000_horog) nézzük meg, hogy készül az indonézek egyik nemzeti étele.

A nasi uduk a fővárosból Jakarta-ból ered, jelentése kevert rizs. Elkészítéséhez szükségünk lesz rizsfőzőre, lassúfőző edényre, de megfelelő szakértelemmel ezek nélkül is elkészíthető. A lényeg, hogy a végén "pergős" rizst kapjunk, ne pedig tejberizs állagot.

nasi_uduk2.jpg

Hozzávalók: 

2 csésze (2 cup, 5 dl) hosszú szemű-, jázmin-, vagy basmati rizs

1 csésze (1 cup, 2,5 dl) kókusztej (konzervként kapható, de saját magunk is elkészíthetjük

(https://www.youtube.com/watch?v=vDpKVY6u3E0)

3 csésze (3 cup, 7,5 dl) víz

2 szál ázsiai(!) citromfű

2 babérlevél

2 szelet friss, hámozott gyömbér

1 teáskanál őrölt koriandermag

1 teáskanál só

Kiegészítők lehetnek:

4 tojás

tej

pirított hagyma

kígyóuborka

paradicsom

Rizsfőzőben az összes hozzávalót összekeverjük, pároljuk, amíg kész nincs.

Lassúfőzőben:

nasi_uduk.jpg

A rizst többször átmossuk, a citromfüvet kicsit összezúzzuk, majd a többi hozzávalóval együtt betesszük a kivajazott aljú lassúfőzőbe, és magas fokozaton kb. 1,5 óra alatt készre pároljuk fél óránként megkeverve.

Rizspároló edénnyel (kevesebb vízre lesz szükség!!!):

Pároljuk a rizst, amíg meg nem puhul, de a még a közepe ropog (kóstolás). A kókusztejet, (kevesebb vizet, mint az alaprecept!)  a többi hozzávalóval együtt forraljuk fel és tegyük bele a félkész rizst, főzzük, amíg fel nem szívja az összes kókusztejet. Ha ez megvolt, vissza a párolóba és pároljuk, amíg a rizs kész nem lesz.

Közben kétszer két tojásból vékony omlettet készítünk, majd körülbelül fél centiméteres csíkokra vágjuk, és kis csigákat tekerünk belőle. 

 

Ha kész a rizs, eltávolítjuk a citromfüvet, babérlevelet és gyömbért belőle, és bármilyen erre alkalmas segédeszközzel kis rizskupolákat készítünk egy tányérra. A tetejét megszórjuk pirított hagymával, köré rakjuk az omlettcsigákat. Gyakran adnak még mellé uborkakarikát, szeletelt paradicsomot.

A nasi uduk egy kellemes citromos aromájú rizs, a kókusz csak utóízként jelenik meg. Érdekes, érdekes, de nem átütő erejű finomság, ezért nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr747073467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.01.20. 12:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása