13. Biltong
2015. január 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

13. Biltong

Miután megtudtuk, hogy az íjat kb. 22 ezer éve használja az emberiség, és ennek első bizonyítékai dél-afrikai barlangrajzok, (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/26/kr_e_20_000_ij_es_nyil), kóstoljunk meg egy dél-afrikai nassolnivalót, a biltongot.

A biltong nevet, ha lefordítjuk, akkor szelet húst kapunk. Ettől nem lepődünk meg túlságosan. Az őslakosok régóta készítették, amikor az 1700-as években megjelentek az első Európai telepesek és a sóval való tartósítás technikáját kiegészítették az ecettel, így jött létre a biltong.

isle_of_wight_biltong_2012_-_copy_640x402_.jpg

Ez a találmány elég hasznos volt a kontinens belsejébe igyekvő telepeseknek, így gondoskodtak a hús eltarthatóságáról.

A biltong szárítással készül, általában marhahúsból, de a megkóstolandó ételeim között ott van a zebrabiltong, amit valószínűleg sosem sikerül megkóstolnom. 

A bitonghoz fehér-, illetve fekete pecsenyét használjunk.

Nemrég elolvashattuk, hogyan készíthetjük el a gyors verziót sütőben:

http://streetkitchen.blog.hu/2014/12/10/ajandekozzatok_nyers_hust_karacsonyra

Én viszont ajánlanám a hagyományos módszert, a 4-5 napos szárítást.

Ehhez szükség van egy huzatos meleg helyre. Aki akar, készíthet otthon fillérekből biltong szárítót egy doboz, egy százas égő és pc ventilátor segítségével.

Hozzávalók, kb. 25 dkg lesz belőle:  

0,5 kg marhahús (fehér-, illetve fekete-pecsenye)

1 evőkanál só

1 dl malátaecet

4 evőkanál barna cukor

2 evőkanál durvára tört koriandermag

1/2 teáskanál bors

A húst szeletekre vágjuk. Minél keményebb biltongot szeretnénk, annál vékonyabbra vágjuk. A szelet húsokat tárolóedénybe tesszük, a felszínüket megpermetezzük a malátaecettel, majd megszórjuk az összekevert fűszerekkel. Mehet rá a következő réteg.

Hűtőbe tesszük 24 órára, majd ennek leteltével kis kampókra akasztjuk és egy rácsra aggatjuk az összeset, vigyázva, hogy a húsdarabok se egymáshoz, se máshoz ne érjenek.

A biltongnak kb. 33 fokos levegő hőmérséklet kell, tehát akkor akasszuk ki a húst, ha tudunk ilyen helyet találni neki. Ha nem, akkor marad a sütős változat.

Négy-öt nap szárítás után kész a biltong, ami olyan különleges csemege, hogy mindenképp helye van a Gasztrobakancslistánkon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr287109707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása