Miso leves - japán leves öt perc alatt
2015. április 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Miso leves - japán leves öt perc alatt

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a mezolitikus szobrok Japánban, kb. 12 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a dzsómon kultúra jóvoltából, nézzük meg, hogyan készül a japánok egyik nemzeti levese: a miso.

Japánban nehezen elképzelhető elkezdeni egy étkezést miso leves nélkül. Ez a könnyű, egyszerű leves csökkenti az éhséget, egyszersmint serkenti is az étvágyat a következő fogáshoz.

miso1.jpg

 

A miso leves alapanyagai: wakame, dashi, miso paszta és tofu

 

A miso leves két alapvető alkotórésze a dashi és a miso. A dashi egy mindenféle célra használható univerzális hal alaplé, ami úgy készül hogy forró vízben katsuobushi-t vagyis füstölt, szárított  csíkoshasú tonhal darabokat áztatunk.

A miso pedig egy sós erjesztett szójabab pép, amihez rizst vagy árpát adnak, aztán legalább 3 hónapig érlelik, de olykor három évig is.  Színe a fehértől a sötét barnáig terjedhet, bár a világosabb változatokat gyakrabban használják levesekhez.

Ez a fehérjében és vitaminokban bővelkedő mizó fűszerezi a dashit és édes gyümölcsös ízárnyalatot kölcsönöz neki, ez adja meg a levesnek azt a bizonyos, unamit, amit a japánok az ötödik pikáns aromás íznek tartanak.

A leves díszítése és plusz ízesítése mindig az aktuális évszakot tükrözi és úgy választották meg hogy a szín és a forma egyensúlyban legyenek. 

Mi most egy alap miso levest fogunk megnézni, aminek elkészítése gyerekjáték és csak pár percbe kerül, viszont az alapanyagok beszerzése nem az. Internetes rendelésre fogunk szorulni.

Hozzávalók:

4 csésze (cup, 1 liter víz)

Dashi (használati utasítástól függő mennyiség, nekem két kis csomag kellett egy liter vízhez)

1 csomag miso paszta

1 csomag tofu kockacukor nagyságúra kockázva

1 evőkanál szárított wakame (vagyis tengeri alga) - kihagyható, mert bár nagyon egészségesnek mondják, van aki elég gusztustalannak tartja

2 db zöldhagyma apróra karikázva

Első lépésként egy kis edényben forró vízzel leforrázzuk a wakame-t, és kb. 5 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet, és amíg elkészülünk a többi lépéssel, addig félretesszük.

Akinek a wakame szagától nem megy el az étvágya (amolyan poshadt augusztusi horgásztó szaga van), az nagy sikerrel megbirkózik a levessel is.

miso2.jpg

Felforraljuk a vizet, beleszórjuk a dashi-t, elkeverjük, hozzáadjuk a miso pasztát is, szintén elkeverjük. Beleszórjuk a tofukockákat és pár percig még kis lángon összemelegítjük. 

Minden tányér aljára rakunk egy kis wakame-t, rámérünk a levesből és megszórjuk zöldhagymával. Az egész kb. öt perc alatt van kész.

miso3.jpg

Értékelés: Gasztronómiailag teljes életet lehet élni a miso leves megkóstolása nélkül is. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr417268367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Leeson 2015.04.28. 18:25:49

Aha... és hol lehet beszerezni ezt 3-4 darab "hétköznapi" alapanyagot? Netán a kulináris-ban? Aranyáron? Mennyibe jön ki egy kanál leves 4-5e ft?

motoroskonyhaja 2015.05.10. 07:46:30

Az ötlet jó, csupán pár kiegészítés:
A miso alapja nem wakame, hanem kombu alga (a leves neve: kombu miso shiru), esetleg a tetejére tesznek csíkokra vágott norit. Japánban sosem főzik a tofut a levesbe, hanem a tányérokba teszik és arra merik a forró levest. Az "egy csomag miso paszta" kifejezést én pontosítanám, lévén én pl. 50 dekás vagy 1 kilós kiszerelésben szoktam venni a shiro miso-t, azaz a fehér misot :) 1 liter vízhez majd' két evőkanálnyi kell.
Amúgy sajnálom, hogy nem ízlett neked, bár szerintem nagyon hígra csináltad, és úgy nem is lehetett valami nagy íze. Nézd meg az én képeimen mennyivel sűrűbb az állaga a leveseknek:

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/07/29/az_isteni_misoleves
motoroskonyhaja.blog.hu/2012/08/10/az_isteni_misoleves_803

motoroskonyhaja 2015.05.10. 07:53:11

@Nick Leeson: Kulináris bazi drága. Több keleti bolt is van Pesten (ha már a kulináris jött szóba) de én pl. internetről rendelem (japancentre.com) ha éppen nem vagyok Pesten vagy külföldön, ahol elérhetőbb. Miso paszta 2000 F/kg (ez nekem kb. 6 hónapig elég), Dashinomoto 600 Ft/10 nagy tasak (10 alkalomra elég), Tofu 400 Ft/30-35 dkg, wakame, kombu, hijiki algák 600-800 Ft/csomag (10-15 alkalomra elegek)
4 főre kb. 600 forintból kijön a leves tokkal-vonóval együtt, fejenként 150 Ft.

motoroskonyhaja 2015.05.10. 07:53:58

Most nézem csak: az első képen nem fehér miso van, hanem vörös, azt ne edd levesként.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.05.10. 08:32:41

@motoroskonyhaja: Azt nem írtam sehol, hogy wakame lenne a miso leves alapja. Próbáltam én már sűrűbben, hígabban, több féle receptváltozatot, ilyen miso pasztával, olyan miso pasztával, de se így se úgy nem igazán jött be. Kicsit úgy vagyok vele, mint a pho levessel, hogy mindenütt csak áradoznak róla, elkészítettem több módon, megkóstoltam több helyen, de egyszerűen nem ízlik, sem így, sem úgy. A miso-val is így vagyok. Nem azt mondom, hogy nem lehet megenni, de nem kaptam meg tőle azt az élményt, hogy még sokszor szeretnék ilyet enni. Ízlés dolga valószínűleg.

motoroskonyhaja 2015.05.10. 08:42:55

Igaz, akkor csak én képzeltem bele :) Gondolom amikor az alga áztatását írtad, nekem ez ugrott be.
A pho nekem sem nagy élmény, de egy miso....
Igazad van: ízlés dolga, nekem rendszeresen szerepel az "étlapon" itthon ;)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.05.10. 08:47:58

@motoroskonyhaja: A sima udon tésztás levest például imádom, de abban csak dashi van meg egy kis sake.
süti beállítások módosítása