Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a mezolitikus szobrok Japánban, kb. 12 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a dzsómon kultúra jóvoltából, nézzük meg, hogyan készül a japánok egyik nemzeti levese: a miso.
Japánban nehezen elképzelhető elkezdeni egy étkezést miso leves nélkül. Ez a könnyű, egyszerű leves csökkenti az éhséget, egyszersmint serkenti is az étvágyat a következő fogáshoz.
A miso leves alapanyagai: wakame, dashi, miso paszta és tofu
A miso leves két alapvető alkotórésze a dashi és a miso. A dashi egy mindenféle célra használható univerzális hal alaplé, ami úgy készül hogy forró vízben katsuobushi-t vagyis füstölt, szárított csíkoshasú tonhal darabokat áztatunk.
A miso pedig egy sós erjesztett szójabab pép, amihez rizst vagy árpát adnak, aztán legalább 3 hónapig érlelik, de olykor három évig is. Színe a fehértől a sötét barnáig terjedhet, bár a világosabb változatokat gyakrabban használják levesekhez.
Ez a fehérjében és vitaminokban bővelkedő mizó fűszerezi a dashit és édes gyümölcsös ízárnyalatot kölcsönöz neki, ez adja meg a levesnek azt a bizonyos, unamit, amit a japánok az ötödik pikáns aromás íznek tartanak.
A leves díszítése és plusz ízesítése mindig az aktuális évszakot tükrözi és úgy választották meg hogy a szín és a forma egyensúlyban legyenek.
Mi most egy alap miso levest fogunk megnézni, aminek elkészítése gyerekjáték és csak pár percbe kerül, viszont az alapanyagok beszerzése nem az. Internetes rendelésre fogunk szorulni.
Hozzávalók:
4 csésze (cup, 1 liter víz)
Dashi (használati utasítástól függő mennyiség, nekem két kis csomag kellett egy liter vízhez)
1 csomag miso paszta
1 csomag tofu kockacukor nagyságúra kockázva
1 evőkanál szárított wakame (vagyis tengeri alga) - kihagyható, mert bár nagyon egészségesnek mondják, van aki elég gusztustalannak tartja
2 db zöldhagyma apróra karikázva
Első lépésként egy kis edényben forró vízzel leforrázzuk a wakame-t, és kb. 5 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet, és amíg elkészülünk a többi lépéssel, addig félretesszük.
Akinek a wakame szagától nem megy el az étvágya (amolyan poshadt augusztusi horgásztó szaga van), az nagy sikerrel megbirkózik a levessel is.
Felforraljuk a vizet, beleszórjuk a dashi-t, elkeverjük, hozzáadjuk a miso pasztát is, szintén elkeverjük. Beleszórjuk a tofukockákat és pár percig még kis lángon összemelegítjük.
Minden tányér aljára rakunk egy kis wakame-t, rámérünk a levesből és megszórjuk zöldhagymával. Az egész kb. öt perc alatt van kész.
Értékelés: Gasztronómiailag teljes életet lehet élni a miso leves megkóstolása nélkül is. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.