Kavring - a svédek kenyere
2015. május 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kavring - a svédek kenyere

Miután Kultúrbakancslistánkon megtudtuk, hogy a szánt valószínűleg a mai Svédország területén találták fel, nézzük meg, hogy készül a svédek mindennapi kenyere a kavring.

kavring4.jpg

A kavring különféle svéd lágy kenyérfajták gyűjtőneve. Az a közös bennük, hogy sokáig frissen tarthatók, sőt még jót is tesz ha érni hagyjuk néhány napot. Svédországban, ahol a betakarítás a viszonylag rövid meleg évszakra korlátozódik, az élelmiszerek tárolása nagyon fontos volt.

Hosszú eltarthatósága miatt a kavring a svéd étrend nélkülözhetetlen részét képezte, olyannyira, hogy némelyeket az éhhaláltól mentett meg.

A középkorban a kavring rozsból, a kor első számú gabonájából készült. Ma már sokféle lisztet használnak hozzá.

A rozsliszt egy részét leforrázák, és kovászt adnak hozzá, amitől a kenyér nedvdús és savanykás aromájú lesz. A hozzáadott fűszerek szintén jellegzetesek. Ilyen például a római kömény, az ánizsmag, vagy a keserű narancs.

A kenyeret kétszer sütik meg, így megvastagszik a kérge és nem szárad ki a belseje. Ennek köszönhető különleges tömörsége is. A kovász és a teljes kiőrlésű liszt keveréke lehetővé teszi hogy az ásványi anyagok hatékonyabban szívódnak fel az ember szervezetében. A kavring fontos szerephez jut a karácsonyi svédasztalon is.

Mivel a kenyér hozzávalói nem hangzottak úgy, hogy nagy reményeket fűzzek hozzájuk, ezért egy gyorsabb változatot próbáltam ki.

kavring1.jpg

Hozzávalók:

1 és 2/3 csésze (cup, 230 gr) teljes kiörlésű rozsliszt

1/2 csésze (cup, 70 gr teljes kiörlésű búzaliszt)

2 evőkanál sütőpor

1/2 teáskanál só

1 púpozott evőkanál édesítettlen kakaópor

1 evőkanál édesköménymag

2/3 csésze (cup) natúr, hámozott napraforgómag

1 és 1/3 csésze (cup, 3 dl) natúr joghurt)

3/4 csésze (cup) melasz

Sütőforma, vaj, liszt

 

180 fokra előmelegítettem a sütőt.

Egy kenyérformát kivajaztam és liszteztem.

Az összes hozzávalót egy tálba öntöttem és egységes masszává kevertem. Itt jött volna jól, ha az ember viking háziasszony, jókora bicepszekkel.

kavring2.jpg

kavring3.jpg

A masszát a kenyérformába kanalaztam, majd egy óra alatt megsütöttem.

Hagytam kihülni.

Vélemény:

Sok minden miatt lehet irigyelni a svédeket, de a kenyerükért biztos, hogy nem fogom. Bár mint megtudtuk, csak kényszerűségből készítették.

A kavring a magyaros ízlésünk szerint inkább sütemény, de annak sem túl finom. Az édeskömény számomra ehetetlenné tette.

Biztosan nem Gasztrobakancslistás étel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1007492296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása