Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a rétegelt falemez is egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül a ful nabed nevű krémleves, ami mivel Egyiptomban vagyunk, természetesen lóbabból készül.
Hozzávalók 6 személyre:
525 g (3 csésze/cup) szárított lóbab
1 teáskanál római kömény
60 ml (1/4 csésze/cup) olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöld
citromgerezdek
Ehhez a recepthez a nagy méretű lóbabra van szükség, mivel a babot ki kell fejteni a héjából, és ez könnyebb 50 db nagy babnál, mint 100 kicsinél. Egy biztos, így is, úgy is elég babra munka, ezért ha tehetjük, vegyünk felezett szárított lóbabot.
Ha sikerül ilyet szereznünk, azt 24 órára kell hideg vízbe áztatni, de ha csak héjával együtt tudunk venni, akkor 48 óra az áztatási idő, közben háromszor cseréljük le a vizet.
A héjas lóbabot 48 óra után viszonylag könnyű a héjából két ujjunk segítségével kinyomni. Ezt tegyük is meg.
Lóbab főzéséhez soha ne használjunk alumínium edényt, mert elszínezi.
A lóbabot feltettem főzni 1,5 l (6 csésze/cup) vízzel. Lefedtem és villanytűzhelyen 2-es fokozaton 1,5 óráig főztem. Ezt követően botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a római köményt, az olajat és a citromlevet, sóztam, borsoztam és újramelegítettem, míg nem kezdett lassan főni. Elzártam.
Mélytányérba szedtem, egy kis római köménnyel megszórtam, petrezselyemmel díszítettem.
Értékelés: Elég gyengus leves. Nem éri meg a fáradtságot. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.
A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook