Ful nabed - egyiptomi lóbab krémleves
2015. október 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Ful nabed - egyiptomi lóbab krémleves

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a rétegelt falemez is egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül a ful nabed nevű krémleves, ami mivel Egyiptomban vagyunk, természetesen lóbabból készül.

fool-nabed-ful-egyptian-fava-bean-soup.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

525 g (3 csésze/cup) szárított lóbab

1 teáskanál római kömény

60 ml (1/4 csésze/cup) olívaolaj

1 evőkanál citromlé

só, frissen őrölt bors

tálaláshoz:

aprított petrezselyemzöld

citromgerezdek

Ehhez a recepthez a nagy méretű lóbabra van szükség, mivel a babot ki kell fejteni a héjából, és ez könnyebb 50 db nagy babnál, mint 100 kicsinél. Egy biztos, így is, úgy is elég babra munka, ezért ha tehetjük, vegyünk felezett szárított lóbabot.

Ha sikerül ilyet szereznünk, azt 24 órára kell hideg vízbe áztatni, de ha csak héjával együtt tudunk venni, akkor 48 óra az áztatási idő, közben háromszor cseréljük le a vizet.

A héjas lóbabot 48 óra után viszonylag könnyű a héjából két ujjunk segítségével kinyomni. Ezt tegyük is meg.

Lóbab főzéséhez soha ne használjunk alumínium edényt, mert elszínezi.

A lóbabot feltettem főzni 1,5 l (6 csésze/cup) vízzel. Lefedtem és villanytűzhelyen 2-es fokozaton 1,5 óráig főztem. Ezt követően botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a római köményt, az olajat és a citromlevet, sóztam, borsoztam és újramelegítettem, míg nem kezdett lassan főni. Elzártam.

Mélytányérba szedtem, egy kis római köménnyel megszórtam, petrezselyemmel díszítettem.

Értékelés: Elég gyengus leves. Nem éri meg a fáradtságot. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr387884822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása