Fata - egyiptomi bárány és kenyér leves
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Fata - egyiptomi bárány és kenyér leves

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a vitorla egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi fata.

fatta_serving1-1024x819.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

75 dkg csont nélküli bárányhús

1 nagy hagyma aprítva

só, és frissen őrölt bors

110 g (1/2 csésze, cup) rizs

1/2 teáskanál só

20 g ghee (derített vaj)

Tálaláshoz:

60 ghee

3 gerezd fokhagyma összetörve

60 ml (1/4 csésze/cup) ecet

2 pita megpirítva, négyfelé vágva

petrezselyemzöld aprítva

paradicsomszósz

A bárányhúst felkockázzuk, mintha pörköltöt akarnánk csinálni és 1,5 liter hideg vízzel feltesszük lassú tűzön főni.

Lehabozzuk, hozzáadjuk a hagymást, sózzuk, borsozzuk.

Lefedjük és 1,5 óráig lassú tűzön főzzük.

Közben a rizst egy szűrőben átmossuk, majd hagyjuk megszáradni. 2,5 dl (1 csésze/cup) vizet felforralunk, hozzáadjuk a sót, a ghee-t és a rizst. Kevergetés mellett hagyjuk újból felforrni, majd alacsony hőfokon 15-20 percig lefedve pároljuk.

Az elkészült bárányt kiszedjük és hagyjuk megszáradni, majd 20 g ghee-n megpirítjuk egy kicsit. 

Egy újabb edényben felolvasztjuk a maradék ghee-t, amin enyhén megpirítjuk a fokhagymát. Levesszük a tűzről és belekeverjük az ecetet, visszatesszük a tűzre és néhány másodpercig forraljuk.

Előveszünk egy kör alakú mély edényt, az aljára tesszük a rizs, utána egy réteg pitát, majd a húst. Meglocsoljuk a fokhagymás szósszal (egy kanálnyit hagyjunk a tetejére), egy kicsit állni hagyjuk. Egy tányérral befedjük és megfordítjuk, levesszük a mély edényünket. A felhalmozott fata-t körbeöntjük paradicsomszósszal és a tetejére petrezselymet szórunk, és egy kanál fokhagymás szószt.

Értékelés: Nem éri meg a sok macerát. Hasonló ízvilágú ételt már ettünk, amit jóval egyszerűbb volt elkészíteni. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr537951892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása