Ír szódás kenyér
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Ír szódás kenyér

Miután Kultúrbakancslistánkon megnéztük a lista első épületét, a Newgrange-t, lássuk, hogy készül a világhírű ír szódás kenyér.

Manapság unikum, ám a szódás kenyeret a kényszer szülte, hiszen a nem túl jó minőségű ír lisztből nagyon nehéz jó kenyeret sütni élesztő segítségével.

ir_szodas.jpg

Ezért fejlesztették ki a szódás kenyeret. Az elektromosság széles körű elterjedéséig nyílt tűzön, vaslapon sütötték. A kenyér minősége a pék ügyességén múlott, meg azon, hogy mennyire volt képes egyenletes tüzet biztosítani a sütés alatt.

Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók:

600 g (5 csésze/cup) teljes kiőrlésű búzaliszt

1,5 teáskanál só

1,5 teáskanál szódabikarbóna

6,25 dl (2,5 csésze/cup) író 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Lassan keverjük hozzá az írót, amíg ragacsos tésztát nem kapunk.

Lisztezett munkafelületen gyorsan és finoman gyúrjuk 5 percig. Formáljunk belőle cipót, és rakjuk olajozott sütőtálcára, lapítsuk be egy kicsit, majd vágjunk a tetejébe éles késsel egy nagy keresztet.

40 percig süssük a sütő középső rácsán.

Értékelés: Nem irigylem az íreket. Mondják, hogy a két nép sorsa hasonló, de nálunk legalább mindig volt finom, jó minőségű kenyér. Az ír szódás kenyér nem ilyen. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra. 

A recept forrása: Culinaria. European Specialities vol.1

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr297952866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása