Sayyadiah - egyiptomi hal rizzsel
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Sayyadiah - egyiptomi hal rizzsel

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az első boncolók az egyiptomiak voltak, boncoljunk mi is egy kis halat, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi hal rizzsel.

A Közel-Keleten előszeretettel töltik a halakat rizzsel, kuszkusszal, bulgurral. Mi most nem töltünk.

sayyadiah.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

4 egész hal tisztítva pl. tengeri sügér

1 citrom leve 

só, frissen őrölt bors

2 evőkanál olívaolaj

2 apróra vágott hagyma

400 g (2 csésze/cup) hosszú szemű rizs

3 gerezd fokhagyma aprítva

1 teáskanál őrölt római kömény

liszt

olaj a sütéshez

friss petrezselyemzöld aprítva

citromgerezdek a tálaláshoz

Mossuk meg a halat és szárítsuk meg. A külsejét és a belsejét is dörzsöljük be citromlével, sóval, borssal.

Takarjuk le, és 45 percig hagyjuk állni, hogy beszívja az ízeket.

Az olívaolajat forrósítsuk fel egy mély edényben, adjuk hozzá a hagymát és kis lángon 20 perc alatt süssük szép barnára.

A megmosott rizst adjuk hozzá és közepes hőfokon pirítsuk 3 percig, amíg a rizsszemek "olajbundát" kapnak. Adjunk hozzá 8,75 dl (3,5 csésze, cup) forró vizet. Forraljuk fel, vegyük le villanytűzhelyen 2-esre, fedjük le és 20 percig pároljuk.

A halakra ejtsünk 3-4 mély vágást és dörzsöljük bele a fokhagyma és a római kömény keverékét, majd forgassuk meg lisztben. 

Vegyünk egy serpenyőt, az aljára kevés olajat és villanytűzhelyen 4-es fokozaton 5 percig süssük benne a halak mindkét oldalát, amíg szép barna nem lesz.

A hal sütőlevéből 2 evőkanálnyit öntsünk a rizsre és keverjük el.

Halmozzuk a rizs negyedét tányérra és fektessük rá a halat.

Értékelés: Nagyon finom. De valami apró dolog hiányzott hozzá, hogy kihagyhatatlan legyen. Így sajnos nem kerül fel  a Gasztrobakancslistánkra.

A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr67953114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása