Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az első boncolók az egyiptomiak voltak, boncoljunk mi is egy kis halat, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi hal rizzsel.
A Közel-Keleten előszeretettel töltik a halakat rizzsel, kuszkusszal, bulgurral. Mi most nem töltünk.
Hozzávalók 4 személyre:
4 egész hal tisztítva pl. tengeri sügér
1 citrom leve
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
2 apróra vágott hagyma
400 g (2 csésze/cup) hosszú szemű rizs
3 gerezd fokhagyma aprítva
1 teáskanál őrölt római kömény
liszt
olaj a sütéshez
friss petrezselyemzöld aprítva
citromgerezdek a tálaláshoz
Mossuk meg a halat és szárítsuk meg. A külsejét és a belsejét is dörzsöljük be citromlével, sóval, borssal.
Takarjuk le, és 45 percig hagyjuk állni, hogy beszívja az ízeket.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy mély edényben, adjuk hozzá a hagymát és kis lángon 20 perc alatt süssük szép barnára.
A megmosott rizst adjuk hozzá és közepes hőfokon pirítsuk 3 percig, amíg a rizsszemek "olajbundát" kapnak. Adjunk hozzá 8,75 dl (3,5 csésze, cup) forró vizet. Forraljuk fel, vegyük le villanytűzhelyen 2-esre, fedjük le és 20 percig pároljuk.
A halakra ejtsünk 3-4 mély vágást és dörzsöljük bele a fokhagyma és a római kömény keverékét, majd forgassuk meg lisztben.
Vegyünk egy serpenyőt, az aljára kevés olajat és villanytűzhelyen 4-es fokozaton 5 percig süssük benne a halak mindkét oldalát, amíg szép barna nem lesz.
A hal sütőlevéből 2 evőkanálnyit öntsünk a rizsre és keverjük el.
Halmozzuk a rizs negyedét tányérra és fektessük rá a halat.
Értékelés: Nagyon finom. De valami apró dolog hiányzott hozzá, hogy kihagyhatatlan legyen. Így sajnos nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.
A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook