Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az ítélet napja először az egyiptomi vallásban jelenik meg, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi töltött sült csirke.
Hozzávalók 6 személyre:
2 csirke kb. 1 kilósak májjal, szívvel együtt
só, frissen őrölt bors
60 g (1/4 csésze/cup) olvasztott vaj
töltelékhez:
175 g (1 csésze/cup) bulgur
40 g vaj
1 nagy hagyma aprítva
2 evőkanál petrezselyemzöld aprítva
1 teáskanál szárított menta
só, frissen őrölt bors
2,5 dl (1 csésze/cup) csirke alaplé
A csirkéket kívül és belül papírtörlővel szárazra töröljük, majd só és bors keverékével bedörzsöljük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
A sütőnket 180 fokra előmelegítjük.
A bulgurt vízbe áztatjuk 5 percre, majd egy szita segítségével lecsöpögtetjük. Közben a csirke máját és szívét felaprítjuk. A vajat egy serpenyőben felaprítjuk, majd kis lángon üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a felaprított májat és szívet és addig pirítjuk, míg el nem színeződik.
Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a bulgurt, a petrezselyemzöldet, a mentát, a sót és a borsot. Felöntjük a csirke alaplével és alacsony hőmérsékleten, lefedve 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
Megtöltjük a töltelékkel a csirkét, a bőrét összetűzzük.
A második adag olvasztott vajat egy tepsibe öntjük és mellével felfelé belefektetjük a csirkét. Háromnegyed óra után megfordítjuk, majd újabb háromnegyed órát követően ismét. Ezután még 10 percig sütjük mellével felfelé, hogy megpiruljon.
Ha megsült, kanalazzuk ki a belsejéből a tölteléket és tegyük a tálra, amin tálalni akarjuk. A csirkét daraboljuk és helyezzük el a tálon, és locsoljuk meg a kisült húslével.
Nem rossz, de nem Gasztrobakancslistás étel.