Korumb mahshi - egyiptomi ős töltött káposzta
2015. december 01. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Korumb mahshi - egyiptomi ős töltött káposzta

Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a temetkezési művészet is az egyiptomiaktól ered, nézzük meg, milyen a mi közkedvelt, és méltán nagyra tartott töltött káposztánk őse, ami nagy utat megtéve jutott el a törökökön keresztül hozzánk.

korumb.jpg

Előre bocsájtom, hogy a miénk jobb. Mi fejlesztettük tökélyre.

Hozzávalók:

24 káposztalevél

2,5 dl (1 csésze/cup) paradicsompüré

1,25 dl (1/2 csésze/cup) húsleves alaplé (tetszőleges)

1/2 citrom leve

2 gerezd fokhagyma aprítva

1/2 teáskanál cukor

só, frissen őrölt bors

40 g vaj

Töltelékhez:

40 g vaj

1 fej aprított hagyma

75 dkg darált marhahús

110 g rizs

1 evőkanál aprított kaporlevél

1/2 teáskanál aprított római kömény

0,6 dl (1/4 csésze/cup) paradicsompüré

só, frissen őrölt bors

Sós vizet forralunk, amibe adagonként 5 percig blansírozzuk a káposztaleveleket, hogy könnyebb legyen összetekerni. Egy szűrőben lecsepegtetjük, majd a középső erét kivágjuk.

A töltelék elkészítéséhez a vajon pároljuk meg a hagymást, szedjük ki és adjuk hozzá a töltelék többi hozzávalójához. Jól dolgozzuk el, hogy egyenletes masszát kapjunk.

Töltsük meg a szokott módon a káposztaleveleket. A felolvasztott vajat öntsük egy fazék aljára és szép sorban helyezzük el a káposztákat.

A paradicsompürét, a húsalaplevet, a citromlevet a fokhagymát, a cukrot, a sót és a borsot keverjük össze és öntsük rá a káposztára. Fedjük le és villanytűzhelyen 4-es fokozaton forraljuk fel, majd vegyük vissza 2-esre. Pároljuk egy órán keresztül.

Hát, hát. Nem ajánlom megfőzni, nekem nagyon nem ízlett. Hiába, a magyar az igazi. SZóba sem jöhet, hogy felkerüljön a Gasztrobakancslistánkra. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr168129726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása