Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a temetkezési művészet is az egyiptomiaktól ered, nézzük meg, milyen a mi közkedvelt, és méltán nagyra tartott töltött káposztánk őse, ami nagy utat megtéve jutott el a törökökön keresztül hozzánk.
Előre bocsájtom, hogy a miénk jobb. Mi fejlesztettük tökélyre.
Hozzávalók:
24 káposztalevél
2,5 dl (1 csésze/cup) paradicsompüré
1,25 dl (1/2 csésze/cup) húsleves alaplé (tetszőleges)
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma aprítva
1/2 teáskanál cukor
só, frissen őrölt bors
40 g vaj
Töltelékhez:
40 g vaj
1 fej aprított hagyma
75 dkg darált marhahús
110 g rizs
1 evőkanál aprított kaporlevél
1/2 teáskanál aprított római kömény
0,6 dl (1/4 csésze/cup) paradicsompüré
só, frissen őrölt bors
Sós vizet forralunk, amibe adagonként 5 percig blansírozzuk a káposztaleveleket, hogy könnyebb legyen összetekerni. Egy szűrőben lecsepegtetjük, majd a középső erét kivágjuk.
A töltelék elkészítéséhez a vajon pároljuk meg a hagymást, szedjük ki és adjuk hozzá a töltelék többi hozzávalójához. Jól dolgozzuk el, hogy egyenletes masszát kapjunk.
Töltsük meg a szokott módon a káposztaleveleket. A felolvasztott vajat öntsük egy fazék aljára és szép sorban helyezzük el a káposztákat.
A paradicsompürét, a húsalaplevet, a citromlevet a fokhagymát, a cukrot, a sót és a borsot keverjük össze és öntsük rá a káposztára. Fedjük le és villanytűzhelyen 4-es fokozaton forraljuk fel, majd vegyük vissza 2-esre. Pároljuk egy órán keresztül.
Hát, hát. Nem ajánlom megfőzni, nekem nagyon nem ízlett. Hiába, a magyar az igazi. SZóba sem jöhet, hogy felkerüljön a Gasztrobakancslistánkra.