Escabeche - Jalapeno-s tex-mex savanyúság
2016. október 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Escabeche - Jalapeno-s tex-mex savanyúság

Az előző kudarc után félve kezdtem bele Lisa Fein, a honvággyal küszködő texas-i gasztroblogger következő receptjébe. A végeredmény egy jó kis csípős savanyúság lett.

Az escabeche egy már divatjamúlt savanyúság, ami egyre kevésbé fordul elő a tex-mex éttermekben. (Már ahol van ilyen.) 

A magyar gyomrot sem fekszi meg, nem különleges a fűszerezése, viszont a jalapeno keverése a nálunk is hagyományos savanyúság alapanyagnak számító alapanyagokkal, kicsit változatosabbá teheti a megszokott ízeket.

jalapen1.jpg

 

jalapen2.jpg

 

Hozzávalók 4 fél literes üveghez:

1 evőkanál növényi olaj

50 dkg jalapeno karikázva

1 répa

1 kis fej karfiol rózsákra szedve

1 fej hagyma gerezdekre vágva

4 gerezd pucolt fokhagyma

4 teáskanál szemes bors

4 teáskanál római kömény

4 szál koriander

4 babérlevél

2 csésze (cup) 0.5 l  - 5%-os ecet

2 teáskanál kóser só, vagy 1 teáskanál tengeri só

4 félliteres befőttes üveg

Sterilizáljuk az üvegeket és a fedőket.. Ezt megtehetjük egy nagy fazékban, forró vízzel töltve, illetve megfelelő mosogatógéppel.

Egy serpenyőben melegítsük alacsony hőfokon az olajat, adjuk hozzá a jalapeno-t, a karfiolt, a répát és a hagymát. Főzzük 5 percig, sűrűn kevergetve.

jalapen3.jpg

Minden befőttesüvegbe tegyünk 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál szemes borsot, 1 teáskanál római köményt, 1 szál koriandert, 1 babérlevelet.

jalapen4.jpg

 

Ezután töltsük meg az üvegeket a jalapeno-s keverékkel. Öntsünk rá 1/2 csésze (cup) 1,25 dl ecetet. A fennmaradó helyet töltsük fel vízzel, úgy, hogy egy centi maradjon az üveg pereméig. Erre szórjuk a 1/2 teáskanál kóser sót, vagy 1/4 teáskanál tengeri sót.

Rátekerjük a kupakot, jól összerázzuk. 

Hűtőben kb. 24 óra összeérésre van szüksége és egy hónapig áll el (hűtőben).

Ha hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor az üvegeket helyezzük lobogó, forró vízbe és tíz percig tartsuk ott, majd vegyük ki belőle.

jalapen5.jpg

Kóstoló: Jó kis csípős savanyúságot kapunk, ami, mint írtam változatosságot jelent, az amúgy megszokott savanyúságok között, de nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr5011767609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpl 2016.10.05. 13:44:30

Jó lenne, ha utánanéznétek, a só önmagában kóser.
Használják kaserolásra, azaz durva szemű sót szórnak a húsra, hogy az esetlegesen bennemaradt vért kiszívja, aztán kidobják.
Tehát a 'kóser só' simán egy baromság, mert ami kóser, azt nem kell kaserolni.
Használj tengeri, vagy Himalaya sót. A fentiek okán azok is kóser sók
;-)))

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2016.10.05. 14:18:41

@mpl: Kedves mpl! Lehet kapni úgynevezett kóser sót, ami egy nagyszemű sófajta. Amikor az eredeti recept kóser sót ír, azért nem mindig szerencsés változtatni, mert nem ugyanannyit sóz egy teáskanál kóser só, mint egy teáskanál tengeri só, vagy asztali sót. Általában azt mondják, hogy 2:1 arányban helyettesíthető a nagyszemű kóser só és a sima konyhasó. Amelyik receptben ezt írom, nem azért teszem, mert azt szeretném, hogy kóser legyen a só, amit az ételbe teszek, hanem azért, hogy esetleg ne sózzuk túl az adott ételt. De amint látod, odaírtam mellé, hogy kb. mennyi tengeri sóval helyettesíthető.

mpl 2016.10.05. 14:29:07

Persze és ezer más kamuterméket is lehet kapni, de ettől még átverés.
Szóval, nyugodtan használj bármilyen sót, mindegyiknek más az erőssége.
Még a tengeri sónal is számít, honnan hozták. A Holt-tengeri pl sokkal erősebb, mint mondjuk a francia Fleur de sel, pedig az sem gyenge.
Létezik kósr só, amin a rabbi pecsétje van, de kóser pl a kristálycukor is, mert nem tartalmaz hozzáadott anyagokat.
Érdekessegképpen mondom, hogy pl. Coca Cola peszehkor nem fogyasztható, pedig kósernek számít, de kukoricavukrot tartalmaz
süti beállítások módosítása