Amikor a blogon következő receptünket, a tex-mex módra rántott zöld paradicsomot készítettem, kipróbáltam hozzá a könyv szerzője által ajánlott írós-jalapeno mártást.
Miközben rántottam a zöld paradicsomokat, arra lettem figyelmes, hogy egyre gyakrabban nyúlok a kiskanálért és kóstolgatom a mártást, és ha nem vigyázok, akkor mire elkészül a főfogás, addigra elfogy az öntet és készíthetek újat. Ezért gondoltam, hogy megosztom ezt az abbahagyhatatlan receptet, hiszen nem csak rántott zöld paradicsomhoz lehet adni, hanem gyakorlatilag mindenhez. Mártogathatunk bele tortillachipset, nyers zöldséget, vagy adhatjuk bármely rántott, vagy sült ételhez.
Az alaprecept eredete az idők homályába vész, emberemlékezet óta kedvelt volt Texasban, amikor egy Steve Henson nevű élelmes vízvezeték szerelő a feleségével úgy döntött 1954-ben, hogy belevág a falusi turizmusba. Úgynevezett "dude ranch"-ot, vagyis egyfajta látogatható tanyát alapított, a Hidden Valley Ranch-ot, ahol saját fűszerkeverékével árulta a régi "buttermilk dressinget". vagyis írós öntetet, ranch öntet néven. Ezt a fűszerkeveréket a vendégek meg is vásárolhatták és hazavihették. Később egy kisebb üzemet alapított, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem.
Bár a ranch mártás márkanév, az alapreceptet legtöbben így ismerik.
Ennek az alapvetően jó mártásnak ad még egy ellenállhatatlanul enyhe csípős ízt a jalapeno.
Hozzávalók:
4 jalapeno - a magokat eltávolítjuk
2 gerezd fokhagyma
1/2 csésze (cup) friss koriander (nem könnyű frisset szerezni, de a M.... áruházban beszerezhető fagyasztott
1/2 csésze (cup) friss petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál piros paprika
1/2 teáskanál reszelt lime héj
1/2 csésze (cup) 1,25 dl író
1 csésze (cup) 2,5 dl tejföl
1 csésze (cup) 2,5 dl majonéz - ha van időnk, csináljuk magunk, megéri higgyék el
só, bors
Az elkészítés nagyon egyszerű. Aprítógépbe, vagy turmixgépbe tegyük bele a jalapenót, fokhagymát, koriandert, petrezselymet, köményt, paprikát, lime héjat, és írót. aprítsuk, amíg zöld pürét nem kapunk.
Öntsük egy tálba, és óvatosan kézzel keverjük hozzá a tejfölt és majonézt.
Sózzuk, borsozzuk, és tálalásig hűtsük.
Kóstoló: Abbahagyhatatlan. Megunhatatlan. Eteti magát.