Abbahagyhatatlan jalapenós ranch mártás
2016. október 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Abbahagyhatatlan jalapenós ranch mártás

Amikor a blogon következő receptünket, a tex-mex módra rántott zöld paradicsomot készítettem, kipróbáltam hozzá a könyv szerzője által ajánlott írós-jalapeno mártást.

jalapenodress1.jpg

Miközben rántottam a zöld paradicsomokat, arra lettem figyelmes, hogy egyre gyakrabban nyúlok a kiskanálért és kóstolgatom a mártást, és ha nem vigyázok, akkor mire elkészül a főfogás, addigra elfogy az öntet és készíthetek újat. Ezért gondoltam, hogy megosztom ezt az abbahagyhatatlan receptet, hiszen nem csak rántott zöld paradicsomhoz lehet adni, hanem gyakorlatilag mindenhez. Mártogathatunk bele tortillachipset, nyers zöldséget, vagy adhatjuk bármely rántott, vagy sült ételhez.

Az alaprecept eredete az idők homályába vész, emberemlékezet óta kedvelt volt Texasban, amikor egy Steve Henson nevű élelmes vízvezeték szerelő a feleségével úgy döntött 1954-ben, hogy belevág a falusi turizmusba. Úgynevezett "dude ranch"-ot, vagyis egyfajta látogatható tanyát alapított, a Hidden Valley Ranch-ot, ahol saját fűszerkeverékével árulta a régi "buttermilk dressinget". vagyis írós öntetet, ranch öntet néven. Ezt a fűszerkeveréket a vendégek meg is vásárolhatták és hazavihették. Később egy kisebb üzemet alapított, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

 

hidden-valley-ranch-dressing-ct0019939491-20100504.jpg

 

Bár a ranch mártás márkanév, az alapreceptet legtöbben így ismerik.

Ennek az alapvetően jó mártásnak ad még egy ellenállhatatlanul enyhe csípős ízt a jalapeno.

Hozzávalók:

4 jalapeno - a magokat eltávolítjuk

2 gerezd fokhagyma

1/2 csésze (cup) friss koriander (nem könnyű frisset szerezni, de a M.... áruházban beszerezhető fagyasztott

1/2 csésze (cup) friss petrezselyem

1/2 teáskanál őrölt római kömény

1/2 teáskanál piros paprika

1/2 teáskanál reszelt lime héj

1/2 csésze (cup) 1,25 dl író

1 csésze (cup) 2,5 dl tejföl

1 csésze (cup) 2,5 dl majonéz - ha van időnk, csináljuk magunk, megéri higgyék el 

só, bors

Az elkészítés nagyon egyszerű. Aprítógépbe, vagy turmixgépbe tegyük bele a jalapenót, fokhagymát, koriandert, petrezselymet, köményt, paprikát, lime héjat, és írót. aprítsuk, amíg zöld pürét nem kapunk.

Öntsük egy tálba, és óvatosan kézzel keverjük hozzá a tejfölt és majonézt.

Sózzuk, borsozzuk, és tálalásig hűtsük.

Kóstoló: Abbahagyhatatlan. Megunhatatlan. Eteti magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2711773965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása