Mint ígértem, itt a tex-mex rántott zöld paradicsom.
Hogy mitől tex-mex? A panírtól. A lisztet fűszerekkel keverjük, a tojást íróval, zsemlemorzsa helyett pedig kukoricalisztet használunk.
Sajnos a zöld paradicsom csak az évnek ebben a szakában beszerezhető, és ilyenkor sem egyszerű. Sokat jártam a piacot, amíg találtam. Jó régen már megosztottam egy rántott zöld paradicsom receptet, de a tex-mex verzió sokkal finomabb.
Hozzávalók:
1 csésze (cup) liszt
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál cayenne-i bors
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 kg zöld paradicsom kb. fél centis szeletekre vágva
1 nagy tojás
1/2 csésze (cup) 1,25 dl író
2 csésze (cup) 5 dl kukoricaliszt
olaj a sütéshez
egy adag írós jalapeno mártás
Olajsütőt, olajat előmelegítjük.
Először szerzünk egy nagy nejlonzacskót. Ebbe beleszórjuk a lisztet, a római köményt, a cayenne-i borsot, a sót és a borsot. Összerázzuk, majd belerakjuk a paradicsomszeleteket is.
Ismét rázzuk, amíg minden paradicsomszeletet bevon a lisztes keverék.
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy mélytányérban villával összekeverjük a tojást és az írót, mintha fel akarnánk verni a tojást.
Egy másik tányérba odakészítjük a kukoricalisztet.
A megszokott módon bepanírozzuk a lisztes zöld paradicsomokat és tálcára helyezzük.
Forró olajban kb. 6 percig sütjük, kis adagokban.
Papírtörlővel felitatjuk a felesleges olajat és írós jalapeno mártással tálaljuk.
Kóstoló: A zöld paradicsom fanyar íze eszméletlenül jól harmonizál a kukoricalisztes panírral. Az írós-jalapeno mártással meg egyszerűen abbahagyhatatlan. Nehéz mértéktartóan enni. Mindenképpen felkerül Gasztrobakancslistánkra.