Habanerós őszibarackbefőtt
2016. október 10. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Habanerós őszibarackbefőtt

Persze, hogy ez is tex-mex. Ha már elkezdtem a berakást, akkor amit lehet, kipróbálok. Lisa Fein könyvéből a következő recept a habanérós őszibarack befőtt.

Texas igen büszke az őszibarackjára. Ami furcsa első hallásra, hogy a gyümölcsöket gyakran ecettel teszik el. Érdemes megkóstolni. 

habaneros0.jpg

Az őszibarack befőttet szinte mindenki szereti. Egy kis almaecettel és cukorral eltéve, "meleg fűszerekkel" ízesítve és a habanero erejével megbolondítva egzotikus gyümölcsbefőttet kapunk, ami jól illik a vaníliafagylalt tetejére, vagy húsok mellé, de akár az üvegből falatozva is kellemes csemege.

 

habaneros.jpg

 

Hozzávalók:

1,5 kg friss őszibarack

1 csésze (cup) (2,5 dl almaecet)

1 csésze (cup) (2,5 dl kristálycukor)

1 habanero chile (szára és magjai eltávolítva, félbevágva)

2 rúd fahéj

10 db szegfűszeg

2 db literes befőttes üveg kupakkal

 

Sterilizáljuk az üvegeket és a fedőket.. Ezt megtehetjük egy nagy fazékban, forró vízzel töltve, illetve megfelelő mosogatógéppel.

habaneros2.jpg

Egy nagy edényben forraljunk vizet. Az őszibarackok aljára, ne túl mélyen, éles késsel, tegyünk egy x alakú bemetszést. A barackokat fél percre tegyük a forró vízbe, majd emeljük ki. Öblítsük le hideg vízzel, majd az x-eknél kezdve húzzuk le a héjukat.

habaneros3.jpg

 

Vágjuk ketté, vegyük ki a magokat és a felezett őszibarackokat pakoljuk a kiforrázott üvegekbe. 

Egy másik edényben, kevergetés mellett, forraljuk fel az almaecetet a cukorral.

Az üvegekbe rakjunk egy-egy fél habanerót, egy rúd fahéjat és 5 db szegfűszeget.

A felforralt ecetes-cukros levet öntsük egyenlő arányban szét a két üvegre, a fennmaradó helyet pótoljuk forró vízzel. Az üveg pereme és a folyadék szintje között hagyjunk fél centi helyet. Rakjuk rá a tetejét.

habaneros4.jpg

 

Ha kihűlt, tegyük hűtőbe. Három nap után ehető és egy hónapig eltartható hűtőben.

Ha hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor az üvegeket helyezzük lobogó, forró vízbe és tíz percig tartsuk ott, majd vegyük ki belőle.

Kóstoló: Kellemesen csípős, de nem elég édes. Jövőre több cukorral fogom készíteni. Az almaecet egész jól illik hozzá és nem rondítja el az egészet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr4811785523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása