Frijoles - avagy hogyan főzzünk babot tex-mex ételekhez
2017. szeptember 13. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Frijoles - avagy hogyan főzzünk babot tex-mex ételekhez

Hivatalos nevén a veteménybab (Phaseolus vulgaris), az amerikai kontinensen őshonos, az indiánok közel 5000 éve termesztik.  Európába először az 1530-as években került. Amikor ilyesmit leírok, mindig elgondolkodom, hogy milyen ízszegény lehetett az európai konyhaművészet Amerika felfedezését megelőzően. Se paradicsom, se paprika, se bab, se kukorica, se burgonya. Zárójel bezárva.

Na szóval...

Mivel a bab Amerikában őshonos, ezért nem meglepő, hogy se szeri, se száma a babból készült tex-mex ételeknek. Ha pedig nem babból készült, akkor kapunk mellé legalább köretnek, vagy mártogatósnak frijoles refritos-t. (Aminek nem is tudom, hogy van-e eléggé kifejező magyarítása.)

frijoles.jpg

Nagyképűség lenne receptnek nevezni a mai írást, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a bab egyfajta autentikus tex-mex főzési módja.

A lényege a lassú főzés, amit manapság slow cooker-ben (crockpot) tudunk a legegyszerűbben megtenni, de ha nincs ilyenünk, akkor egy fazék is megteszi.

Hozzávalók:

2 csésze (2 cup) 5dl vagy 0,5 kg szárított pinto bab (tarkabab)

Fazékban:

A két csésze babot tegyük fel 8 csésze (8 cup, 2 liter) vízzel főni. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük 6 órán keresztül, vagy amíg meg nem puhul. Néha keverjük meg, nehogy odaégjen. Pótoljuk a vizet, ha szükséges.

Slow cookerben:

Tegyünk a slow cooker-be két csésze babot és 8 csésze (8 cup, 2 liter) vizet. Állítsuk alacsony (low) módra és főzzük 6 órán keresztül. Így kavargatni nem kell, de pótoljuk a vizet, ha szükséges.

frijoles2.jpg

És itt jön a lényeg:

Mindkét módszerrel 6 csésze (6 cup) főtt babot és 4 csésze (4 cup) bablevet kell kapnunk.

Ez azért fontos, a legtöbb tex-mex receptben a bab főzőlevére is szükségünk lesz, azt pedig a jó öreg "egyéjszakárabeáztatjuk" módszerrel, majd utána főzéssel nem kapjuk meg.

Az így elkészült frijoles légmentesen záródó edényben egy hétig eláll hűtőszekrényben.

Fontos: az így elkészült babot csak alapanyagként hasznosítsuk, és más receptekhez használjuk, melynek során még főzzük, sütjük, tehát még "hőkezeljük".

A bejegyzés trackback címe:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr8712826800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.09.14. 14:00:05

Két megjegyzés.
1. Egy ideje én is így készítem, áztatás nélkül, lassan, hosszan főzve. Előbb kételkedtem, de az eredmény nagyon meggyőző. Nem csak tex-mexnek, bárminek. Fontos, hogy nem teszek sót a főzővízbe, legalábbis eleinte nem, csak ha már majdnem kész. Legutóbb még bableveshez beáztattam a babot, nem is lett jó, annál is változtatni fogok. Az is tökéletesen igaz, hogy hűtőben sokáig eláll így.
2. Ne tegyünk megjegyzést az amerikai kontinens felfedezése előtti európai konyhára, minden volt csak ízszegény nem! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.16. 09:25:33

Csak egy megjegyzés :)
Az így elkészült babot levével együtt kupakos befőttesüvegbe azonmód, forrón berakhatjuk, 10 másodperc múltán a kupakot rácsavarjuk és sokkal hosszabb ideig eláll. Pont olyan lesz, mint a boltokban kapható különféle babkonzervek, csak sokkal többet dolgoztunk vele, nomeg tudjuk mi van az üvegben :)