Ez a cím eléggé szörnyűre sikeredett, pedig szeretem ékes magyar anyanyelvünket, de elég körülményes úgy hívni egy ételt, hogy lassan sütött, tépkedett disznóhús búzatortillába tekerve. (Illetve párszor elolvasva már nem is annyira.)
Lassan sütött, mert viszonylag alacsony hőfokon sokáig sütjük. A tépkedett disznóhúsról (pulled pork) már biztosan mindenki hallott, wrapok pedig azért, mert fajitas módjára külön kínáljuk hozzá a búzatortillát és a tölteni való húst és a salsákat és a guacamolét.
Lesz vele munka.
Egy éjszakára pácolni kell, tehát előző este kezdjünk hozzá!
Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
A páchoz:
2 evőkanál napraforgóolaj
1 vöröshagyma felaprítva
2 fokhagymagerezd felaprítva, vagy áttörve
100 g ketchup
4 evőkanál almaecet
1 teáskanál Tabasco szósz
1 teáskanál Worcestershire szósz
1 teáskanál mustárpor (helyettesíthetjük 2 teáskanál dijoni mustárral)
2 evőkanál méz
Tálaláshoz:
Búzatortilla
Tejföl
Salsa verde (csak a boltban tudunk venni, vagy konzervből készíteni)
Vékonyra vágott vöröshagyma
1. nap
A pác elkészítéséhez forrósítsuk fel az olajat, majd ezen pároljuk öt percig a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és további egy percig pirítsuk, de ne tovább, mert megég a fokhagyma. Adjuk hozzá a pác összes többi hozzávalóját és még egy deci vizet.
Forraljuk fel, majd vegyük le alacsony hőfokra, hogy épp csak bugyogjon, és fedő nélkül 20 percig párologtassuk, hogy jó tömény szószos állagot kapjunk. Ezután botmixer vagy turmixgép segítségével turmixoljuk egyenletesre, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt jól kenjünk be vele a lapockánkat (mármint a sertését). Tegyük légmentesen zárható edénybe, vagy fedjük be valahogy, és hagyjuk pácolódni egy éjszakán keresztül a hűtőben.
2.nap
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A pácolt lapockát tegyük egy sütőtálcára és fedjük be két réteg alufóliával.
Tegyük a sütőbe, és süssük két és fél órán keresztül.
Miközben sül, készítsük el a grillezett őszibarack salsát, és a darabos guacamole-t.
Vegyük le róla a fóliát és hagyjuk még 15 percig sülni.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni.
Két villa segítségével, vagy kézzel tépkedjük cafatokra, ami nem lesz nehéz, csak unalmas.
Halmozzuk fel egy nagy tálon, locsoljuk meg a sütőedényünkben maradt húslével és kínáljuk bózatortillával, tejföllel, grillezett őszibarack salsával, darabos guacamoléval, salsa verdével és vékonyra szeletelt vöröshagymával.