Sokáig szemeztem ezzel a recepttel. Azt gondoltam, hogy valami ehetetlen fog belőle kifőni. Nincs bajom a kevés fűszerrel, de ez annyira minimálisnak tűnt, hogy megijedtem tőle, és sokáig nem volt kedvem elpazarolni a szarvashúst. Aztán Csigafrédi kommentjeinek hatására felbátorodtam és elkészítettem.
Az eredeti recept szarvashúst ír, de bármilyen más húsból elkészíthető. Állítólag így készítették az őslakók a chilit. Elég volt hozzá egy kis sót és szárított ancho maguknál hordani és ha elejtettek valami vadat. hozzá is lehetett látni a főzéshez.
Ennek a receptnek az a tanulsága, hogy a jó chilihez egyetlen hozzávaló szükséges, mégpedig szárított ancho chile. A többi fűszer csak árnyalja kicsit az ízeket, de a jellegzetes chili íz ezen az egyetlen összetevőn múlik.
Hozzávalók 1 személyre:
20 dkg szarvashús nagyon apróra kockázva vagy marha. vagy disznóhús darálva
1 (vagy ha túl kicsik, akkor 2) szárított ancho chile
1/2 teáskanál só, vagy ízlés szerint
2,5 dl (1 cup) vizet a sóval kezdjünk el forralni. Amikor felforrt, tegyük bele a húst és az anchot. Vegyük lejjebb a hőfokaot, hogy éppen csak bugyogjon. 20 perc után távolítsuk el az ancho szárát. Főzzük tovább minimum 20 percig, vagy amíg a hús meg nem fő.
Fogyasszuk és csodálkozzunk, hogy milyen egyszerű chilit készíteni, mindössze három hozzávalóból.