Liptói, avagy körözött
2014. január 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Liptói, avagy körözött

Egy igazi osztrák-magyar monarchicum. Alapanyaga a juhtúró, vagy liptói túró, vagy bryndza, kinek ahogy tetszik. Végre egy olyan téma, ahol a kisantant országok egymással veszekedhetnek és nem velünk, hogy ki volt itt hamarabb, ki készítette hamarabb. Ahogy nagyszerű régész tanárom, Révész László mondta, ha a nyelvészetet vesszük alapul, akkor még pisilni is csak a szlávoktól tanultunk meg, ironizálva azon, hogy a földművelés szavai mind szláv jövevényszavak, ezért sokan azt bizonygatják, hogy a földművelést a honfoglalás után bizony a nagymorváktól tanultuk meg. 

Egyébként tévedés ne essék, semmi bajom a szlávokkal. Sőt! Magam is tirpákként szláv felmenőkkel rendelkezem, csak a származásnál előbbre tartom az objektivitást.

liptói.jpg

Szóval a juhtúrónál alaposabb kutatásokra van szükség, hogy vajon a románok vagy a szlovákok készítették először, az biztos, hogy a nevében már Liptó vármegyét őrizte meg.

További tudnivalók Liptó vármegyéről:

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Lipt%C3%B3_v%C3%A1rmegye

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg juhtúró

a többi ízlés szerint :)

ami szerintem kell bele:

10 dkg vaj

1 fej hagyma lereszelve, vagy apróra vágva

őrölt pirospaprika

mustár

őrölt kömény 

A hozzávalókat egy tálba rakjuk és villával jól összekeverjük, míg el nem érjük a megfelelő krémes állagot. 

Értékelés: 5/5

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr195738742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beri Svarc 2014.01.07. 05:52:26

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: de akkor érdemes érlelni egy kicsit (hogy kiadja az ízét és ne legyen olyan kemény), viszont ez nem is tesz rosszat neki.
Egyébként van még pár dolog, ami eléggé nem tesz rosszat (bár tény, hogy tényleg a felsoroltak a legfontosabbak - örvendetes, hogy nem maradt ki a mustár): kakukkfű, római kömény, szardellapaszta, bors, csili, őrölt babér.
A vaj az nem sok kaját ront el, de itt nem annyira alapvető, mint a többi összetevő. Tejföl és/vagy majonéz se szokott rosszat tenni.

magyar bucó 2014.01.07. 06:22:27

A nomádok is tartottak juhokat és készítettek tejterméket, szóval se nem szláv, se nem román találmány a juhtúró, már az ősmagyarok is ismerték.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.07. 09:34:18

Teljesen egyetértek a többi hozzávalóval is, de mindig megpróbálom megtalálni a minimálreceptet (persze ez nem mindig sikerül), amit mindenki bővíthet ízlése szerint.

♔batyu♔ 2014.01.07. 09:55:41

@magyar bucó: Itt a körözöttről van szó, aminek csak az alapanyaga juhtúró. A színét a paprika adja, ami viszonylag új dolog és ami Mo-n annyira jól elterjedt, hogy szinte az összes nem édes magyar étel alapanyaga lett. Az őrőlt paprikát kell beletenni, ezért a körözött ezért egészen biztosan magyar találmány. (A száraz erőspaprika őrlése is magyar találmány)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.07. 10:17:42

@♔batyu♔: Mi ledaráltuk a paprikát, a tót atyafiak meg belerakták a juhtúróba :) Akár így is lehetett.

David Bowman 2014.01.07. 11:34:00

Nézzünk csak meg egy állítólag szláv eredetű földművelős szót közelebbről!
Lapát. Hány rokon szava van a magyar nyelvben? Lapát, lap, talp, alap, lapu, lapul, lapos,lapít. Ennyi jutott most eszembe. Vagy kasza, szab, kaszabol. Szlovákul sajnos nem tudok, de ez a szlávból vett földművelés marhaságnak tünik.
Ja, én retrográd elem vagyok. A kőrözöttet is tehéntúróval szeretem.

Attila61 2014.01.07. 11:49:10

Próbáljátok ki, adjatok hozzá 1-2 evőkanál sört és pihentessétek pár órát a hűtőben. A sör csodát tesz a körözöttel.

elek72 2014.01.07. 12:05:30

@David Bowman: előadod itt a Nagy Magyart de a körözöttet sem tudod helyesen leírni.

magyar bucó 2014.01.07. 15:36:06

@♔batyu♔: "Szóval a juhtúrónál alaposabb kutatásokra van szükség, hogy vajon a románok vagy a szlovákok készítették először, az biztos, hogy a nevében már Liptó vármegyét őrizte meg."

Egy árva szó sincs benne a körözöttről.

David Bowman 2014.01.08. 16:02:55

Nem adom elő. Mondjuk a napok neveinél igazuk lenne, de itt nem. Mi az, hogy "helyesen"?

elek72 2014.01.09. 06:01:06

@David Bowman: körözött vö. kŐrözött

elek72 2014.01.09. 06:02:35

@elek72: és gondolom így is mondod hosszú ő vel :)

David Bowman 2014.01.10. 18:15:07

@elek72: Ja. De ha megmondod a szó etimológiáját, változtathatok ezen.

elek72 2014.01.11. 15:59:03

@David Bowman:
"Honnan kapta nevét a körözött nev? étel?

A magyar nyelvben véletlen egybeesés, hogy a rend?rség által buzgón keresett b?nöz? és a vajjal, f?szerekkel elkevert túró neve ugyanaz. A két szó gyökere azonban megegyezik, hiszen egy b?nöz? körözésekor azt az információt és sokszor írásos dokumentumot, hogy az illet?t keresik, sok helyre eljuttatják, gyakorlatilag körbejut az országban, régióban.
Körözött túró - melyet ma röviden csak körözöttnek nevezünk - készítésekor pedig hozzáadják a tájegységenként és családonként is eltér? alkotóelemeket a (juh)túróhoz, majd alaposan összekeverik, azaz régies kifejezéssel mondva körözik. A körözés ugyanis mindenféle kör alakú mozgást jelöl, ezen belül a kever? mozdulatokat is." Gúglí a barátod :)