3. Cox's orange pippin, Reine des renettes, Jonathan, Red rome
2014. október 30. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

3. Cox's orange pippin, Reine des renettes, Jonathan, Red rome

Miután eltűnődtünk azon, ˙(http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/30/kr_e_600_000_tiszteljuk_a_halottainkat)

hogy jutott arra az első emberősünk, a Homo heidelbergensis, hogy eltemesse halottait, nézzünk meg újabb gyümölcsöt, mégpedig szerintem a világ legnagyszerűbb gyümölcsét, az almát.

Nincs ahhoz fogható élmény, amikor az ember beleharap egy friss, a fáról nemrég leszedett almába. Az sem véletlen, hogy annyiféle módon kötjük az egészséghez. Talán nincs olyan nép, aminek a legendáiban, mitológiájában ne szerepelne az alma.

Nagy valószínűséggel a mai Törökország területéről származik.

Legjobb nyersen, de húsok mellé is kitűnő.

Édesanyánk teje után - reszelve - a második íz, amit megismerünk a világból.

Tölthetjük csokis-almás palacsintába, főzhetünk belőle kompótot, készíthetünk belőle almalevet, bort, sőt Rakamazon sört is.

Egyszóval nincs jobb gyümölcs. Nézzük meg a világ két legjobb asztali almájának tartott fajtát, valamint az én két személyes kedvencemet.

Cox's Orange Pippin

Cox_orange_renette2.JPG

Ínyencek szerint a legfinomabb angol asztali alma. A nevét egy Cox nevű termesztőről kapta, aki 1825 táján fejlesztette ki a fajtát. Átmérője 5-8 cm sárgászöld héján "ecsetvonásokkal" tarkított. Húsa hamvas, kemény és nagyon lédús, aromáját gyakran illetik fűszeres jelzővel.

Reine des Reinettes

pommier_reine_des_reinettes_r00110436582_0.jpg

Franciaország kedvenc almája, eredetileg Hannoverből származik. Nevét is a honnoveri herceg lányától Louise von Mecklenburg-Sterlitztől kapta. Szép külsejű, kerek alma, sima héja piros és narancssárga foltos. 

A "reinette" (renet) besorolást gyakran válogatás nélkül használják egy csomó olyan fajtára, aminek köze nincs az eredetihez. Tehát, ha renet almát veszünk, nem biztos, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk.

Jonathan

jonathan_apple.jpg

Az örök kedvenc. Aki járt iskolás korában almát szedni, az tudja milyen a fáról leszedett jonathan alma. Nincs hozzá hasonlítható. Bár lokálpatriotizmusunk az mondatná velünk, hogy ez az igazi, eredeti szabolcsi alma, valójában az Egyesült Államokból származik. Állítólag Rachel Negus Higley nemesítette és férjéről nevezte el jonathannak a XIX. század elején.

Red rome

z8sw0.jpg

A feljövő kedvenc. Ez a fajta is az Egyesült államokból származik. Általában főzéshez használják, mert elég jól megőrzi aromáját és nem veszíti el a formáját. Nyersen azért nem túl népszerű, mert elég kemény, savas, savanykás alma. Én pedig pont ezért szeretem nyersen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr116847935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselaxi 2014.10.31. 09:16:36

Szerintem a Pink Lady, de sajna nagyon drága...

dez01 2014.10.31. 15:38:22

Ez mindig függ az időponttól: mert a legtöbb álma ugye más időpontban érik be, és mindig a legteljesebb érettségben nyújtja a maximumot....

Jelenleg épp a Jonagold - a narancssárga színű klón.

2 hét múlva már a Mutsu:) Akkorra már az is csúcsérett lesz....

Hernesz Kriszta 2014.10.31. 20:05:20

Braeburn alma... elérhető az ára és szuperropogós édeskés-savanykás :)

Morc75 2014.11.01. 09:56:42

Topáz, bármennyire nehéz is beszerezni.

meiszner.kati 2014.11.01. 10:21:30

Reine des Reinettes - hol lehet beszerezni ?

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.11.01. 18:23:11

@meiszner.kati: Nem tudom megmondani. Ha lehet valahol, akkor feltételezem, hogy a székesfővárosunkban.
süti beállítások módosítása