Miután eltűnődtünk azon, ˙(http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/30/kr_e_600_000_tiszteljuk_a_halottainkat)
hogy jutott arra az első emberősünk, a Homo heidelbergensis, hogy eltemesse halottait, nézzünk meg újabb gyümölcsöt, mégpedig szerintem a világ legnagyszerűbb gyümölcsét, az almát.
Nincs ahhoz fogható élmény, amikor az ember beleharap egy friss, a fáról nemrég leszedett almába. Az sem véletlen, hogy annyiféle módon kötjük az egészséghez. Talán nincs olyan nép, aminek a legendáiban, mitológiájában ne szerepelne az alma.
Nagy valószínűséggel a mai Törökország területéről származik.
Legjobb nyersen, de húsok mellé is kitűnő.
Édesanyánk teje után - reszelve - a második íz, amit megismerünk a világból.
Tölthetjük csokis-almás palacsintába, főzhetünk belőle kompótot, készíthetünk belőle almalevet, bort, sőt Rakamazon sört is.
Egyszóval nincs jobb gyümölcs. Nézzük meg a világ két legjobb asztali almájának tartott fajtát, valamint az én két személyes kedvencemet.
Cox's Orange Pippin
Ínyencek szerint a legfinomabb angol asztali alma. A nevét egy Cox nevű termesztőről kapta, aki 1825 táján fejlesztette ki a fajtát. Átmérője 5-8 cm sárgászöld héján "ecsetvonásokkal" tarkított. Húsa hamvas, kemény és nagyon lédús, aromáját gyakran illetik fűszeres jelzővel.
Reine des Reinettes
Franciaország kedvenc almája, eredetileg Hannoverből származik. Nevét is a honnoveri herceg lányától Louise von Mecklenburg-Sterlitztől kapta. Szép külsejű, kerek alma, sima héja piros és narancssárga foltos.
A "reinette" (renet) besorolást gyakran válogatás nélkül használják egy csomó olyan fajtára, aminek köze nincs az eredetihez. Tehát, ha renet almát veszünk, nem biztos, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk.
Jonathan
Az örök kedvenc. Aki járt iskolás korában almát szedni, az tudja milyen a fáról leszedett jonathan alma. Nincs hozzá hasonlítható. Bár lokálpatriotizmusunk az mondatná velünk, hogy ez az igazi, eredeti szabolcsi alma, valójában az Egyesült Államokból származik. Állítólag Rachel Negus Higley nemesítette és férjéről nevezte el jonathannak a XIX. század elején.
Red rome
A feljövő kedvenc. Ez a fajta is az Egyesült államokból származik. Általában főzéshez használják, mert elég jól megőrzi aromáját és nem veszíti el a formáját. Nyersen azért nem túl népszerű, mert elég kemény, savas, savanykás alma. Én pedig pont ezért szeretem nyersen.