Lassan sütött pulled pork wrapok grillezett őszibarack salsával és fetás darabos guacamoleval
2017. október 25. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Lassan sütött pulled pork wrapok grillezett őszibarack salsával és fetás darabos guacamoleval

Ez a cím eléggé szörnyűre sikeredett, pedig szeretem ékes magyar anyanyelvünket, de elég körülményes úgy hívni egy ételt, hogy lassan sütött, tépkedett disznóhús búzatortillába tekerve. (Illetve párszor elolvasva már nem is annyira.)

Lassan sütött, mert viszonylag alacsony hőfokon sokáig sütjük. A tépkedett disznóhúsról (pulled pork) már biztosan mindenki hallott, wrapok pedig azért, mert fajitas módjára külön kínáljuk hozzá a búzatortillát és a tölteni való húst és a salsákat és a guacamolét.

pulled_pork.jpg

Lesz vele munka.

Egy éjszakára pácolni kell, tehát előző este kezdjünk hozzá!

Hozzávalók:

1 kg sertés lapocka

A páchoz:

2 evőkanál napraforgóolaj

1 vöröshagyma felaprítva

2 fokhagymagerezd felaprítva, vagy áttörve

100 g ketchup

4 evőkanál almaecet

1 teáskanál Tabasco szósz

1 teáskanál Worcestershire szósz

1 teáskanál mustárpor (helyettesíthetjük 2 teáskanál dijoni mustárral)

2 evőkanál méz

Tálaláshoz:

Búzatortilla

Tejföl

Grillezett őszibarack salsa

Darabos guacamole fetával

Salsa verde (csak a boltban tudunk venni, vagy konzervből készíteni)

Vékonyra vágott vöröshagyma

1. nap

A pác elkészítéséhez forrósítsuk fel az olajat, majd ezen pároljuk öt percig a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és további egy percig pirítsuk, de ne tovább, mert megég a fokhagyma. Adjuk hozzá a pác összes többi hozzávalóját és még egy deci vizet.

Forraljuk fel, majd vegyük le alacsony hőfokra, hogy épp csak bugyogjon, és fedő nélkül 20 percig párologtassuk, hogy jó tömény szószos állagot kapjunk. Ezután botmixer vagy turmixgép segítségével turmixoljuk egyenletesre, hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt jól kenjünk be vele a lapockánkat (mármint a sertését). Tegyük légmentesen zárható edénybe, vagy fedjük be valahogy, és hagyjuk pácolódni egy éjszakán keresztül a hűtőben.

2.nap

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A pácolt lapockát tegyük egy sütőtálcára és fedjük be két réteg alufóliával.

Tegyük a sütőbe, és süssük két és fél órán keresztül.

Miközben sül, készítsük el a grillezett őszibarack salsát, és a darabos guacamole-t.

Vegyük le róla a fóliát és hagyjuk még 15 percig sülni.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni.

Két villa segítségével, vagy kézzel tépkedjük cafatokra, ami nem lesz nehéz, csak unalmas.

Halmozzuk fel egy nagy tálon, locsoljuk meg a sütőedényünkben maradt húslével és kínáljuk bózatortillával, tejföllel, grillezett őszibarack salsával, darabos guacamoléval, salsa verdével és vékonyra szeletelt vöröshagymával.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr7212878594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2017.10.25. 11:18:46

Jó recept, de 180 fokon "lassú" sütés?

Zoli8181 2017.10.25. 12:05:19

@Sólyom Tomi:
+1
Én 3,5-4 kilósat szoktam, de 90-100fokon 12-14 órát.

csigafrédi 2017.10.26. 15:40:26

Nekem ennél a kajánál is a 3-2-1 metódus vált be a legjobban:
100-120 C°-ra kalibrálom a hordót.
3 óra simán a rácson száraz pácokkal.
2 óra alutálcára téve, meglocsolva egy kis almalével és becsomagolva alufóliával
1 óra levéve a fóliát és kenegetve bbq szósszal

(Általában 2-3 kg-os lapockák mellé még kényelmesen elfér ugyanennél a sütésnél két csík borda is.)

Az fontos, hogy ha kivettük, ne egyből húzzuk szét, hanem csomagoljuk be, majd tekerjük rongyba, és rakjuk be egy zárható dobozba legalább fél órára pihenni.

Benti sütőben 1 kg hússal simán működhet a 3 óra, csak ott nem lesz meg a kéreg, és a bükkfa íz. De azért én befalnám ha iderakná valaki elém. :)
süti beállítások módosítása