Miután eltöprengtünk a lélek gondolatának megszületésén,
(http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/12/kr_e_40_000_lelek) nézzünk meg ismét egy Franciaországhoz köthető gyümölcsöt, a Mirabellaszilvát, amit nálunk előszeretettel hívnak fosószilvának, fosókának, vagy lotyószilvának.
Ez a fajta is Kis-Ázsiából ered, és a XVII. században Lectier "A termesztett fák katalógusa" című művében ismerte el különálló fajtaként.
Sokfelé terem nyár közepén, de leginkább Lotaringiához köthető, ahol két különleges eredetvédett (PGI) fajtája is létezik, a kisebb méretű mirabelle de Nancy és a mirabelle de Metz.
Süteményekben (tarte aux mirabelles), pálinkában, dzsemként és befőttként is hasznosítják.
Viszont Gasztrobakancslistánkra nem kerül fel, hiszen van már szilvánk, a ringló, ami sokkal finomabb nyersen. 1001 kiválasztott étel között nincs hely két szilvának.