Mirabellaszilva
2015. január 14. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Mirabellaszilva

Miután eltöprengtünk a lélek gondolatának megszületésén,

(http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/12/kr_e_40_000_lelek) nézzünk meg ismét egy Franciaországhoz köthető gyümölcsöt, a Mirabellaszilvát, amit nálunk előszeretettel hívnak fosószilvának, fosókának, vagy lotyószilvának.

2002_oreillons_de_mirabelles.jpg

Ez a fajta is Kis-Ázsiából ered, és a XVII. században Lectier "A termesztett fák katalógusa" című művében ismerte el különálló fajtaként.

Sokfelé terem nyár közepén, de leginkább Lotaringiához köthető, ahol két különleges eredetvédett (PGI) fajtája is létezik, a kisebb méretű mirabelle de Nancy és a mirabelle de Metz.

Süteményekben (tarte aux mirabelles), pálinkában, dzsemként és befőttként is hasznosítják.

Viszont Gasztrobakancslistánkra nem kerül fel, hiszen van már szilvánk, a ringló, ami sokkal finomabb nyersen. 1001 kiválasztott étel között nincs hely két szilvának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr477073081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása