Lübecki marcipán
2015. január 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Lübecki marcipán

Miután eltöprengtünk  a szimbólumok fontosságán kultúránkban, http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/21/kr_e_33_000_szimbolumok, járjunk utána egy híres német finomságnak, a lübecki marcipánnak.

niederegger-1.jpg

Bár a Hanza város, Lübeck magáénak vallja a marcipán feltalálásának dicsőségét, vallójában a közel-keletről származik és a mór hódítók vitték Spanyolországba, és onnan terjedt el Európa szerte. (Mit adtak nekünk a muszlimok? :) ) 

Thomas Mann szerint a marcipán "pazar teher a gyomornak". Pedig pár száz évvel azelőtt még gyógyszerként írták fel, amiről egy 1571-es karlsbadi recept tanúskodik, mégpedig ideges gyomorra.

Nem volt véletlen, hogy akkoriban még csak gyógyszerként lehetett kapni, hiszen a XVIII. századig olyan drága volt a cukor, hogy csak ilyen célra alkalmazták. Később királyok asztalára is felkerült luxusédességként, de más nem nagyon tudta megfizetni az extrém magas árát.

A cukorrépából iparilag előállított cukor elterjedésével a XIX. század elején a marcipán is elindulhatott világhódító útjára. Lübeck városa ekkor kezdett a marcipán fővárosává válni, amit általában Johann Georg Niederegger nevéhez, kötnek, aki 1806-ban vásárolt egy cukrászboltot a piactéren és kezdett nagyüzemi marcipángyártásba.

marzipan2_anim_600x400_bbf007f20d.gif

Manapság a gyártás már teljesen automatizált. A két alapanyag: mandula és cukor. A mandulát mossák, hámozzák és egy gépsoron végighaladva egyre apróbbra darabolják. Hozzáadják a cukrot. Rózsavízzel és egyéb titkos hozzávalókkal ízesítik, majd a masszát 45 perc alatt 100 fokosra melegítik, amikor is már megolvad a cukor és egységes masszává áll össze. Ez az eljárás teszi lehetővé, hogy a késztermék hosszan eltartható legyen, akár 6-12 hónapig.

A nyers marcipán téglaszerű blokkokban hagyja el a gépsort. Hűlés után még maximum 30% porcukrot adnak a masszához. A lübecki marcipánhoz ennyi a megengedett. (A finomabb marcipánhoz max. 10% adható.)

Ezután kapja meg általában az étcsokoládé bevonatot. A két leghíresebb cég - a Niederegger és Carstens - terméket ínyencek szerint étkezés után sötét pörkölésű kávéval igazi fogyasztani.

Lübeckben manapság körülbelül 200 fajta marcipánt gyártanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr837094177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rexcramer 2015.01.22. 12:39:19

Speciel marcipán függő vagyok......

Mérnork 2015.01.22. 12:43:33

Nyámi, imádom a marcipánt!

Mokele-Mbembe 2015.01.22. 13:58:00

Én is, csak ne lenne minden gyártónak az a fixációja, hogy csokiba mártja

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.22. 14:12:15

Hú, de szarul írsz.

Pedig a cikk akár érdekes is lehetne.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.22. 21:38:39

Az arzént is gyógyszernek tartották.
(Meg öngyilkos merénylőket.)
süti beállítások módosítása