Már látom magam előtt, amint a marha más részeit kedvelők a máglya felé vonszolnak, én pedig a máglya füstjétől megijedve visszavonom a tanaimat, de magamban akkor is azt fogom suttogni, hogy Eppur si muove, vagyis a legfinomabb marhahúsból készíthető húsleves az ököruszályleves.
A különböző baromfiak nyakát, lábát, körömpörköltet kedvelők előtt nem kell részleteznem, hogy ez miért van. Akik ezeket nem szeretik, azok csodálkozhatnak rajta, hogy a marhának miért pont ebből a nem túl nemes szervéből a farkából készíthető finom leves.Ha elkészítik, meglátják.
Hozzávalók:
1 marhafarok
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyem
10 dkg zellergyökér
10 dkg karlábé
6 db nagyobb csiperke gomba
3 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 nagy fej hagyma
10 szem bors
1 csomag petrezselyemzöld
A marhafarkat a porcoknál feldaraboljuk és betesszük a sütőbe egy tepsibe és addig sütjük amíg a húsos részek kívülről jól megpirulnak.
Ha ezzel megvolnánk, akkor egy nagy fazék aljára pakoljuk, rárakjuk a megtisztított leveszöldségeket, a paradicsomokat és a paprikát és a gombafejeket egészben, a petrezselyemzöldet, és a borsot, felöntjük vízzel és lassan felforraljuk.
A hús előzetes megpirítása után állítólag nem kellett volna felhabzani a levesnek, de nekem habzott, úgyhogy nem haboztam, hanem lehaboztam. Forrás után levesszük egész alacsonyra a a tűzhelyünket, hogy éppen csak gyöngyözzön és magára hagyjuk. Mindenfélét teszünk-veszünk és időnként megnézzük, hogy megfőttek-e a zöldségek. Amikor úgy látjuk már a sárgarépa is kész, akkor a húson kívül mindent kihalászunk a levesből. Innentől már csak a húst főzzük tovább. Még körülbelül 2-3 órára lesz szüksége. A lehalászott zöldségek közül azokat, amiket szeretnénk tálalni, akkorára és olyanra daraboljuk, amilyet az ízlésünk megkíván.
Amikor az ököruszály szinte magától leesik a csontról, készen vagyunk. Most kihalásszuk a farokdarabokat is, várunk egy kicsit, nehogy megégessük a kezünket és amikor már kezelhető hőmérsékletűek lefejtjük a csontokról a húst és a tányérokba rakjuk. Jöhet rá zöldség, majd pedig rámerjük az átszűrt levest.
Értékelés: 5/5