Az indiai ételek Nagy-Britannián keresztül hódították meg a világot. A hajdani gyarmaton szolgáló katonák, hivatalnokok megkedvelték a fűszeres, különleges konyhát, és hazatérve szakácsokat vittek magukkal. Az indiai konyha egyre népszerűbb lett Angliában, és átalakuláson ment keresztül, hiszen nem minden hozzávaló volt könnyen beszerezhető, valamint valamennyire szelídültek is az ízek, fűszerezések.
A legismertebb brit-indiai ételek a curry-k. Ezek nagy része meg sem található eredetileg Indiában, vagy teljesen máshogy készülnek.
Jellegzetes sajátossága a brit-indiai konyhának a nagyszámú fűszer használata, valamint, hogy az előkészületek gyakran több időt vesznek igénybe, mint maga az étel elkészítése.
Ezért, ha indiai ételeket akarunk készíteni, akkor nagyon hasznos, ha előre elkészítjük a különböző fűszerkeverékeket és curry alapokat.
Az egyik ilyen, az úgynevezett kevert fűszer. Elkészítése roppant egyszerű. Csak a megfelelő mennyiségeket kell kimérni.
Hozzávalók:
3 evőkanál őrölt római kömény
3 evőkanál őrölt koriander
4 evőkanál curry por
3 evőkanál piros paprika
3 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál garam masala
A fűszereket jól elkeverjük, és már készen is vagyunk. Légmentesen záródó edényben 1-2 hónapig megőrzi frissességét. A recept alapján 17 evőkanálnyi kevert fűszert kapunk, ezt felezhetjük, vagy többszörözhetjük, ha kívánjuk.