Miután megvizsgáltuk, hogy őseink már 20 ezer évvel ezelőtt felfedezték a kupolaforma előnyeit,
http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/25/kr_e_20_000_kupola, nézzünk meg egy német ételt a thüringer leberwurstot.
Kelet-Németország központi régiójában készítik, amely híres minőségi ételeiről, különösen hús- és kolbásztermékeiről.
A tölteléke lehet kenőmájas finomságú, vagy akár hurkaszerű. Elsődleges fűszerként majoránnát használnak, és főtt, vagy füstölt változatai is van.
A türingiai májas 2003-ban PGI minősítést szerzett az Európai Uniótól, tehát igazi türingiait nem készíthetünk otthon, de ha mégis szeretnénk megtenni, mint ahogyan én, akkor a következőkre lesz szükség:
Hozzávalók:
5:1 arányú hasaalja szalonna és friss sertésmáj
kilogrammonként:
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál majoránna
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
Sertés vékonybél
A hasaalja szalonnát kb. egy órán keresztül főzzük, majd a májjal, hagymával együtt daraboljuk és húsdarálón ledaráljuk. A darált masszához hozzáadjuk a fűszereket és jól összekeverjük. A keveréket újból daráljuk, ha van kisebb lyukú darálórostélyunk, akkor azzal.
A masszát a töltőbe töltjük, vigyázzunk ne maradjanak nagy légbuborékok, majd az előzőleg előkészített belekbe töltjük, kb. tíz centinként megtekerjük, hogy nagyjából debreceni nagyságú kolbászokat kapjunk.
Ha elkészültünk az összes kolbászt feltesszük hideg vízben főni és lassú tűzön két órát főzzük.
Ezután hűtőben egy hétig eláll.
A thüringer leberwurst egyáltalán nem nyújtott különleges élményt. Májas íze van, "ettem már hasonlót" beütéssel.
Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.