"A határmenti rancsokon, ahol felnőttem, a régi időkben a bab olyan mindennapos volt, mint a kenyér."
J. Frank Dobie: A Taste of Texas
A vaquero-k korában gyakran egy tányér bab volt az átlagos reggeli. Ha a babhoz volt egy kis bacon, vagy chile, az már mennyei étkezésnek számított. Egész addig sajnálhatjuk is szegény vaquero-kat, amíg meg nem kóstoljuk ezt a minimalista receptet, ami ízeiben túlszárnyal sok túlbonyolított mexikóinak, vagy tex-mexnek mondott babos ételt.
(A vaquero elnevezés a spanyol vaca, vagyis tehén szóból származik. A vaquerok eredetileg a mai Mexikó területén éltek. Fő feladatuk az volt, hogy jószágot tereljenek föl Texason keresztül egészen Kaliforniáig. Felszerelésüket ezüstveret és míves bőrmunka díszítette. A vaquero díszes karimájú kalapja és selyemkendője védelmet nyújtott a nap heve, valamint a por ellen. Az általa használt riatának pedig messzeföldön nem volt párja. A riata cserzetlen marhabőrcsíkokból font lasszó. Forrás: wikipédia)
Itt az első alkalom, hogy felhasználhassuk a frijoles-t, vagyis a lassan főzött babunkat.
Hozzávalók:
1 evőkanál disznózsír
4 szelet vastagabb bacon feldarabolva
1/2 hagyma felaprítva
2 friss jalapeño chile felaprítva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
6 csésze (6 cup, 1,5 liter) frijoles a levével együtt
1 evőkanál só
1/2 teáskanál őrölt római kömény
Friss, aprított korianderzöld
Bármilyen edényben elkészíthető, de ha van öntöttvas serpenyőnk, az az igazi, már csak a hangulat kedvéért is.
Magas hőfokon hevítsük fel a zsírt, és egyszerre tegyük föl a hagymát és a bacont, amíg a hagyma el nem kezd pirulni. Adjuk hozzá a chile-t és a fokhagymát és sűrű kevergetések közt pirítsuk egy percig, de nagyon vigyázva, mert a fokhagyma pillanatok alatt megéghet. Adjuk hozzá az előzőleg elkészített frijoles-t, szórjuk meg a római köménnyel, sózzuk, és körülbelül tíz percig főzzük össze, hogy az ízek elkeveredjenek.
Ha kész, és szeretjük, szórjuk meg korianderzölddel.
Ennek az ételnek a nagyszerűsége az egyszerű ízek kombinációjában rejlik. Laktató, és ott van a helye a listán.