Chilipor - Csináld magad!
2017. október 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Chilipor - Csináld magad!

Ha angol nyelvű recepteket böngészünk, akkor gyakran találkozunk a "chile powder" és a "chili powder" kifejezésekkel. A kettő azonban nem ugyanazt jelenti, és ezt gyakran a kereskedelmi forgalomban kapható fűszereknél is keverik, pedig nem mindegy.

Mint már arról volt szó - bár nem kizárólagos a használata - az angolban magára a paprikára a "chile" szót szerencsésebb használni, míg az ételre a "chili" kifejezést. Ha így teszünk, akkor nem érhet minket meglepetés, mint engem is, ha egy internetes áruházból chili powder-t (chili port) rendelünk (ami a tex-mex ételek egyik jellegzetes fűszere), akkor nem küldenek nekünk valami csípős chile őrleményt, amit természetesen nem tudunk az ételünkhöz használni.

chilipor3.jpg

Tehát a chile powder valamilyen őrölt chilepaprikát jelent, míg a chili powder pedig  ancho chile-ből készült fűszerkeveréket.

Miután ezt a leckét megtanultam, és rájöttem, hogy Magyarországon nem igazán tudok chiliport beszerezni, ezért úgy döntöttem, hogy saját magam készítem el, ami igazából tök egyszerű dolog, és meg van az az előnye, hogy saját magunk állíthatjuk be a keverék csípősségét (ha a magokat is hozzáadjuk), valamint ízlés szerint a fűszerek mennyiségét is változtathatjuk.

A chilipor alapvető hozzávalója az ancho, ami a poblano paprika szárított változata, és a mexikói chile szentháromság egyik tagja.

A poblano nagy méregzöld húsos chile, Puebla tartományból származik, és a legkevésbé csípős fajta

poblano.jpg.

Ebből készül szárítással az ancho, melynek egész sötétbarnás színe van és elég széles, innen kapta a nevét. (spanyolul az ancho széleset jelent)

ancho.jpg

A chilipornak 4 összetevője van: ancho, szárított mexikói oregano, fokhagyma por és őrölt római kömény.

A mexikói oreganot helyettesíthetjük majoránnával, ami hasonló ízű, de végső soron oreganoval is, de csak fele akkora mennyiséget használjunk.

Hozzávalók:

50 g ancho, szárakat és magokat eltávolítva

1 teáskanál szárított mexikói oregano

1/2 teáskanál fokhagymapor

1/2 teáskanál őrölt római kömény

Az anchokat terítsük ki laposra, és forró vaslapon, vagy serpenyőben zsiradék használata nélkül forrósítsuk addig, míg nem érezzük meg az illatát. Vegyük le őket, és hagyjuk kihűlni.

chilipor1.jpg

Ollóval vágjuk az anchokat csíkokra, majd vegyük elő a régi szovjet típusú kávédarálónkat és őröljük meg adagokban.

chilipor2.jpg

 

Amikor kész az őrlemény, adjuk hozzá a fűszereket, jól keverjük el, és újabb adagokban ismét őröljük meg.

 

chilipor5.jpg

 

A kész chiliport légmentesen zárható fűszertartóban tároljuk felhasználásig.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1513086532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása