Ahogy Argentínában a gaucho-knak, a mexikóiak által El Norténak nevezett Texasban is kialakult a rideg tartású állatállományt kísérő vaquero-k saját szabadtűzi főzési stílusa. Ez nagyjából a hús sütése, a lassú tűzön való párolása és a grillezése körül forgott.
Az őshonos babot és kukoricát használták köretként, a vadon termő pequin chile-t pedig fűszerként.
Büszkék voltak lovas mivoltukra, magukat caballero-nak, azaz lovagnak hívták, és külön törvényeik voltak.
A vaquero-k közkedvelt étele volt a tojások a pokolban, vagy más néven ökörszem. Tipikus egy edényben elkészíthető szabadtűzi étel, ami természetesen megfőzhető a konyhánkban is. Mégpedig pillanatok alatt.
Legalkalmasabb hozzá egy serpenyő, lehetőleg öntöttvas.
Hozzávalók 2 személyre:
2 evőkanál olaj
2 jalapeno chile felaprítva (ha nem szeretnénk, hogy csípjen, kaparjuk ki a magokat és az ereket)
1 közepes hagyma felaprítva
1 zöld kaliforniai paprika felaprítva
400 g paradicsompüré
4 tojás
4 búzatortilla felmelegítve
só
Az olajat a serpenyőben közepes lángon felmelegítjük, és beleszórjuk a jalapeno-t, a hagymát és a kaliforniai paprikát. Körülbelül 3 percig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ráöntjük a paradicsompürét és felforraljuk.
A szósznak elég folyósnak kell lenni, ha nem az, akkor segítsünk rajta egy kis vízzel.
Sózzuk meg, jól keverjük el.
Ezután nagyon óvatosan üssük bele a tojásokat, fedjük le, és főzzük négy percig, amíg a tojásfehérje összeáll, a sárgája pedig még folyós marad.
Tálaláshoz mindkét tányérra helyezzünk 2-2 tortillát. Óvatosan emeljük ki a tojásokat a szószból, helyezzük a tortillák közepére és kanalazzunk szószt köréjük.
Nagyon ízletes, egészséges, laktató reggeli.