Alap curry szósz brit-indiai éttermi curry-khoz
2018. szeptember 11. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Alap curry szósz brit-indiai éttermi curry-khoz

A spanyolok sofrito-jától a mi zsír, hagyma, őrölt pirospaprika szentháromságunkig, szinte minden konyhának megvan az az alapkeveréke, amellyel változatos ételeik készítése kezdődik.

Az autentikus indiai konyhában ezt alap masalának hívják, és általában hagymát, gyömbér és fokhagyma pasztát, chile-t, kockázott paradicsomot és sokfajta fűszert tartalmaz.

Az autentikus indiai konyha kedvelői sokszor kritizálják a curry alapszósszal való főzést, amit az indiai éttermek használnak, mondván, hogy ez olyasmi, mint amikor húsleveskockát használunk.

Természetesen nekik is van némi igazságuk, de a curry alapszósz használata órákkal rövidíti le a különböző curry-k elkészítésének idejét.

Képzeljük el, ha valamelyik ételünkhöz csirkehúslevet akarnánk adni, - mondjuk két decit -, és előtte meg kellene főznünk a húslevest.

 

curry_house.jpg

Kép forrása: Internet

Úgyhogy, ha éttermi curry-ket szeretnénk készíteni, amiket esetleg indiai éttermekben kóstoltunk, és nem pedig autentikus indiai ételeket, akkor fogadjuk el, hogy curry alapszósszal dolgozunk.

Annál is inkább, mivel az általunk ismert curry-k nagy része (tikka masala, korma, chasni) Angliában kitalált, vagy módosított étel, direkt éttermek számára.

Ha gyakran akarunk curry-kat főzni, akkor célszerű nagyobb mennyiséget készíteni egyszerre, és egységnyi adagokban fagyasztani.

Hozzávalók: 

(6 liter elkészítéséhez)

Hatliteres fazék

2 kg nagyjából felaprított hagyma

1 teáskanál só

225 g répa, hámozva, karikázva

120 g káposzta darabolva

100 g piros kaliforniai paprika darabolva

100 g zöld kaliforniai paprika darabolva

400 g konzerv, vagy nyers paradicsom aprítva

9 evőkanál fokhagyma és gyömbér paszta

750 ml (3 csésze, 3 cup) növényi olaj

3 evőkanál garam masala

3 evőkanál őrölt római kömény

3 evőkanál őrölt koriander

3 evőkanál őrölt paprika

2 evőkanál őrölt görögszénamag

1 evőkanál kurkuma

Egy nagy, legalább 6 literes fazékba szórjuk bele a hagymát, majd rá az összes többi zöldséget és a fokhagyma és gyömbér pasztát. Öntsük rá az olajat, és egy liter vizet.

Jól forgassuk össze, és közepesnél nagyobb lángon forraljuk fel, majd vegyük le kis lángra, és lefedve 45 percig főzzük lassan.

A háromnegyed óra leteltével adjunk hozzá még két liter vizet és az összes fűszert. Főzzük lassan még 30 percet. Amikor az olaj feljön a tetejére és puhák a zöldségek, készen állunk a turmixolásra.

Először is óvatosan egy kanál segítségével szedjük le a fűszeres olajat a tetejéről (ha benne marad sincs gond), és egy légmentesen zárható üvegben tegyük el curry-khoz ghee helyett.

Kézi mixerrel, vagy turmixgépben turmixoljuk meg az egészet, ne nagyon maradjanak benne darabok.

 

basecurry.jpg

 

Három napig eláll a hűtőben, de mivel nagy mennyiség, 750 ml-enként (3 csésze, 3 cup) kis műanyag dobozokban fagyasszuk le, és három hónapig felhasználhatjuk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1314232591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása