Tojások a pokolban
2017. március 08. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Tojások a pokolban

Ahogy Argentínában a gaucho-knak, a mexikóiak által El Norténak nevezett Texasban is kialakult a rideg tartású állatállományt kísérő vaquero-k saját szabadtűzi főzési stílusa. Ez nagyjából a hús sütése, a lassú tűzön való párolása és a grillezése körül forgott.

Az őshonos babot és kukoricát használták köretként, a vadon termő pequin chile-t pedig fűszerként.

Büszkék voltak lovas mivoltukra, magukat caballero-nak, azaz lovagnak hívták, és külön törvényeik voltak.

 

tojasok_a_pokolban.jpg

 

A vaquero-k közkedvelt étele volt a tojások a pokolban, vagy más néven ökörszem. Tipikus egy edényben elkészíthető szabadtűzi étel, ami természetesen megfőzhető a konyhánkban is. Mégpedig pillanatok alatt. 

Legalkalmasabb hozzá egy serpenyő, lehetőleg öntöttvas.

Hozzávalók 2 személyre:

2 evőkanál olaj

2 jalapeno chile felaprítva (ha nem szeretnénk, hogy csípjen, kaparjuk ki a magokat és az ereket) 

1 közepes hagyma felaprítva

1 zöld kaliforniai paprika felaprítva

400 g paradicsompüré

4 tojás

4 búzatortilla felmelegítve

Az olajat a serpenyőben közepes lángon felmelegítjük, és beleszórjuk a jalapeno-t, a hagymát és a kaliforniai paprikát. Körülbelül 3 percig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ráöntjük a paradicsompürét és felforraljuk. 

A szósznak elég folyósnak kell lenni, ha nem az, akkor segítsünk rajta egy kis vízzel.

Sózzuk meg, jól keverjük el.

Ezután nagyon óvatosan üssük bele a tojásokat, fedjük le, és főzzük négy percig, amíg a tojásfehérje összeáll, a sárgája pedig még folyós marad.

Tálaláshoz mindkét tányérra helyezzünk 2-2 tortillát. Óvatosan emeljük ki a tojásokat a szószból, helyezzük a tortillák közepére és kanalazzunk szószt köréjük.

Nagyon ízletes, egészséges, laktató reggeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr4612321631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2017.09.13. 09:04:42

Jól néz ki, kipróbálom.

(Végre érdekes öntöttvas-serpenyős receptekre bukkantam itt nálad. Csak így tovább!)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2017.09.13. 09:20:51

@csigafrédi: Köszönöm szépen! Van már elég sok öntöttvas-serpenyős ételem elkészítve, fényképezve, csak sajnos mostanában nem volt időm írni, de igyekszem.

csigafrédi 2017.09.13. 21:17:16

Ez nagyon finom volt!
Kicsit féltem, hogy hús nélkül karcsú lesz, de nagyon patent, laktató serpenyő lett. A másik dolog, amitől "tartottam" az volt, hogy tulajdonképpen tojásos lecsó, kicsit másképpen. Valahol mélyen ezt nem lehet cáfolni, de ízében egy egész más kaja. Jó cucc, köszi a receptet!
süti beállítások módosítása