Miután megtudtuk, hogy az első fonott kötelet a franciaországi lascaux-i barlangban találták,
(http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/28/kr_e_17_000_fonott_kotel), ismerkedjünk meg egy franci specialitással.
Itt a Gasztrobakancslistán természetesen csak olyan ételekről írok, amit megkóstoltam, illetve elkészítettem.
Ezért nagyon megörültem, hogy egy webáruházon keresztül eredeti cornichon-t sikerült rendelnem. Igaz, hogy elég kis üveggel és 1200 forintért, de ha mindent meg akarok kóstolni, akkor azért anyagi áldozatot is kell hozni.
A franciák a cornichon alatt az egész apró korban (5 cm alatt) leszedett savanyított uborkát értik.
Két fajtából, a vert petit de Paris-ból és cornichon amelioré de Bourgogne-ból készítik, fehérborecettel, mogyoróhagymával, vöröshagymával, szemes borssal.
Idézem a szakirodalmat: "néhány kereskedelemben forgalmazott fajta túlságosan fanyar lehet".
Háááát...
Amit én ettem aranyárban az valószínűleg a "néhány" közé tartozik (Edmond Fallot márkájú), mert mintha tömény ecetet enne az ember, az uborka csak halványan érezhető.
"A cornichon kiválóan illik egyszerű felvágottak és a páté de campagne mellé, mert ellensúlyozza a sertéshús zsírosságát."
Háááát....
Szerintem kanállal eheti mellé az ember a disznózsírt, akkor sem ellensúlyoz semmit, hanem mindent elnyom szörnyű ecetességével.
Senkinek sem ajánlom.