Blenheim sárgabarack
2015. május 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Blenheim sárgabarack

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a sörkészítést nem Mezopotámiában találták fel, hanem Kínában, nézzünk meg egy Kínából származó gyümölcsöt.

Kínában több mint 4000 éve termesztik a sárgabarackot. A dugványok a Közel-Keletről jutottak el Európába. Később a spanyol gyarmatosítók vitték a gyümölcsöt Mexikóba, onnan pedig Kaliforniába. A XX. század fordulójára már  fejlődésnek indult a sárgabaracktermelés az állmban, és a Kaliforniában védjegyzett változat, a Blenheim gazdagon virult a San Jose körüli ültetvényeken.

blenheim-royal-apricot.jpg

 

A fejlődéssel, a települések növekedésével azonban a földterületek csökkentek, így a farmerek szegényebb földekre költöztek tovább.

Az izéért és illatáért nagyra becsült Blenheim különlegesen finom, viszont rosszul tűri a szállítást és a raktározás, ezért a század második felében tartósabb változatoknak adta át a helyét. A XX. század végére a Blenheimet már a kihalás veszélye fenyegette, de az újabb érdeklődés a családi termesztésű gyümölcsök iránt, talán segít megmenteni.

A kisebb, gyakran biotermesztés el foglalkozó farmok rajongók új generációját hozták létre akik támogatják ennek a finom gyümölcsnek a termesztését, azzal hogy folyamatosan keresik a piacokon.

A sárgabarack nem a kedvenc gyümölcsöm, bár alapanyagként (pálinka, lekvár) nem rossz. De nyers formájában nem kerül fel Gasztrobakancslistánkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr27453248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása