Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a sörkészítést nem Mezopotámiában találták fel, hanem Kínában, nézzünk meg egy Kínából származó gyümölcsöt.
Kínában több mint 4000 éve termesztik a sárgabarackot. A dugványok a Közel-Keletről jutottak el Európába. Később a spanyol gyarmatosítók vitték a gyümölcsöt Mexikóba, onnan pedig Kaliforniába. A XX. század fordulójára már fejlődésnek indult a sárgabaracktermelés az állmban, és a Kaliforniában védjegyzett változat, a Blenheim gazdagon virult a San Jose körüli ültetvényeken.
A fejlődéssel, a települések növekedésével azonban a földterületek csökkentek, így a farmerek szegényebb földekre költöztek tovább.
Az izéért és illatáért nagyra becsült Blenheim különlegesen finom, viszont rosszul tűri a szállítást és a raktározás, ezért a század második felében tartósabb változatoknak adta át a helyét. A XX. század végére a Blenheimet már a kihalás veszélye fenyegette, de az újabb érdeklődés a családi termesztésű gyümölcsök iránt, talán segít megmenteni.
A kisebb, gyakran biotermesztés el foglalkozó farmok rajongók új generációját hozták létre akik támogatják ennek a finom gyümölcsnek a termesztését, azzal hogy folyamatosan keresik a piacokon.
A sárgabarack nem a kedvenc gyümölcsöm, bár alapanyagként (pálinka, lekvár) nem rossz. De nyers formájában nem kerül fel Gasztrobakancslistánkra.