Mexikói chilis-csokoládés marharagu
2013. november 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Mexikói chilis-csokoládés marharagu

Nemrég volt halottak napja. Ha pedig halottak napja, akkor Mexikó. Ha pedig Mexikó, akkor  Día de Muertos. A mexikóiak máshogy viszonyulnak egy kicsit a halottaikhoz, mint mi.

Bővebb infó: http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Dead.

Dayof.jpg

Forrás: Wiki

Az ottani ünnepségek fontos része az evés-ivás, ezért most jöjjön egy mexikói recept. 

Európai gyomornak elsőre kicsit furcsa. 

Hozzávalók:

70 dkg marhafartő kockára vágva

szárított chilipaprika

1 üveg sör (0,5 l világos)

2 tk őrölt pirospaprika

1 tk római kömény

1 tk szárított oregánó

4 gerezd finomra aprított fokhagyma

2 fej finomra vágott vöröshagyma

5 dkg étcsokoládé (a kis táblás Bocinak kb. a fele

3 evőkanál pecsenyezsír (ha nincs, bármilyen zsír vagy olaj

10 dkg liszt

só, bors

Veszünk egy teflonedényt és kis lángon kb. 3 perc alatt megpirítjuk benne a római köményt. Folyamatosan rázogassuk, nehogy megégjen. Ha kész, várjuk, amíg hűl, majd mozsárban összetörjük.

 

Csilis1.JPG

A lisztet összekeverjük a sóval és borssal - természetesen ízlés szerinti mennyiségben - és ebben megforgatjuk a kockára vágott fartőt, majd a felforrósított zsiradékon jól megpirítjuk.

csilis2.JPG

 

A főzés és párolás előtt azért végzünk ilyen folyamatokat, hogy kérget képezzünk rajta és fövés közben ne távozzanak el belőle a finom ízanyagok. Amikor az akarjuk, hogy a húsunk legyen ízletes, akkor mindig valami hasonló eljárást követünk. Ha azt akarjuk, hogy a lé legyen ízletes, akkor mindig hideg folyadékban kezdünk főzni, hogy a húsból kioldódjanak az ízanyagok. (lásd húsleves)

Ha megpirult, akkor kivesszük a húst, ha maradt utána zsír, azt használjuk, ha nem maradt, akkor pótoljuk.

Belerakjuk a hagymát, fokhagymát és öt percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a római köményt, a chilit ízlés szerint, az oregánót és a pirospaprikát és még két percig pirítgatjuk, visszarakjuk a húst, beleöntjük a sört, meg beledobjuk a csokit.

 

Felforraljuk.

Lefedjük, levesszük kis lángra és attól függően, hogy mekkorára kockáztuk a húst, 2-3 óráig főzzük lassú tűzön, közben néha megkeverjük és megnézzük, hogy puhára főtt-e a hús.

csilis3.JPG

Gasztro-bakancslista: 8/1001

Értékelés: 3/5

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr785616101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2013.11.06. 10:32:04

A recept hasonló egyik spanyol kedvencemhez, az aragóniai sült marhához (asado de buey), csak ott egyben sül a -kevés lisztben meghempergetett- hús és nem sörben, hanem kevés húslevesben, plusz ott spagettivel tálalják. Amit hiányoltam a leírásból az az, hogy a csokoládét nem lehet érezni a végén, csak egy mély ízvilágot kölcsönöz a ételnek.

safranek 2013.11.06. 11:39:25

Van otthon egy kis Trinidad Red Scorpion-on... kipróbálom.
süti beállítások módosítása