Nemrég volt halottak napja. Ha pedig halottak napja, akkor Mexikó. Ha pedig Mexikó, akkor Día de Muertos. A mexikóiak máshogy viszonyulnak egy kicsit a halottaikhoz, mint mi.
Bővebb infó: http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Dead.
Forrás: Wiki
Az ottani ünnepségek fontos része az evés-ivás, ezért most jöjjön egy mexikói recept.
Európai gyomornak elsőre kicsit furcsa.
Hozzávalók:
70 dkg marhafartő kockára vágva
szárított chilipaprika
1 üveg sör (0,5 l világos)
2 tk őrölt pirospaprika
1 tk római kömény
1 tk szárított oregánó
4 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 fej finomra vágott vöröshagyma
5 dkg étcsokoládé (a kis táblás Bocinak kb. a fele
3 evőkanál pecsenyezsír (ha nincs, bármilyen zsír vagy olaj
10 dkg liszt
só, bors
Veszünk egy teflonedényt és kis lángon kb. 3 perc alatt megpirítjuk benne a római köményt. Folyamatosan rázogassuk, nehogy megégjen. Ha kész, várjuk, amíg hűl, majd mozsárban összetörjük.
A lisztet összekeverjük a sóval és borssal - természetesen ízlés szerinti mennyiségben - és ebben megforgatjuk a kockára vágott fartőt, majd a felforrósított zsiradékon jól megpirítjuk.
A főzés és párolás előtt azért végzünk ilyen folyamatokat, hogy kérget képezzünk rajta és fövés közben ne távozzanak el belőle a finom ízanyagok. Amikor az akarjuk, hogy a húsunk legyen ízletes, akkor mindig valami hasonló eljárást követünk. Ha azt akarjuk, hogy a lé legyen ízletes, akkor mindig hideg folyadékban kezdünk főzni, hogy a húsból kioldódjanak az ízanyagok. (lásd húsleves)
Ha megpirult, akkor kivesszük a húst, ha maradt utána zsír, azt használjuk, ha nem maradt, akkor pótoljuk.
Belerakjuk a hagymát, fokhagymát és öt percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a római köményt, a chilit ízlés szerint, az oregánót és a pirospaprikát és még két percig pirítgatjuk, visszarakjuk a húst, beleöntjük a sört, meg beledobjuk a csokit.
Felforraljuk.
Lefedjük, levesszük kis lángra és attól függően, hogy mekkorára kockáztuk a húst, 2-3 óráig főzzük lassú tűzön, közben néha megkeverjük és megnézzük, hogy puhára főtt-e a hús.
Gasztro-bakancslista: 8/1001
Értékelés: 3/5