1. Guinness
2014. február 18. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

1. Guinness

Lassan kezdek elveszni a receptek tengerében és nagyon úgy tűnik, mire rendszerezésükkel végzek, addigra tízezer felett leszek. Ez hirtelen megrémített, és teljesen összezavart, hogy a töméntelen receptből, most melyiket készítsem el.Így arra az elhatározásra jutottam, hogy valamilyen rendszer alapján összekötöm a másik blogommal, hiszen eredetileg az volt a célom, hogy összegyűjtsem az emberiség kultúrájának legjelentősebb alkotásait, - illetve azokat a területeit, amik engem érdekelnek bővebben.

A másik blogom az  http://kulturbakancslista.blog.hu/ arra vállalkozik, hogy időrendben bemutassa az emberiség alkotásainak a csúcsait az építészeten, festészeten, irodalmon, filmművészeten stb.keresztül IDŐRENDBEN. 

Eredetileg egy blogban valósult volna meg, de egy idő után azt láttam, hogy ez nem szerencsés. Ezért indítottam a gasztrobakancslistát.

Mivel olyan sok lett az elkészítendő recept, hogy a legnagyobb gondot az jelenti, hogy kitaláljam, mit készítek el legközelebb, ezért úgy gondoltam, hogy összekötöm az http://kulturbakancslista.blog.hu/-val és az ott következő kulturális alkotás fogja befolyásolni, hogy mi lesz a következő a bakancslistán. Amíg az elején járunk ezt főleg a földrajzi elhelyezkedés határozza meg, de később könyveknél festményeknél filmeknél a művekben szereplő ételeket fogom elkészíteni. Előre is elnézést kérek, mert néha elkerülhetetlen lesz az erőltetett párhuzam, de valahogy át akarom hidalni azt a problémát, hogy egy-egy ország gasztronómiája sokkal jelentősebb globális szinten, mint amúgy az országban létrejött kulturális alkotások. (pl. Mexikó)

Remélem rajtam kívül más is értett ebből a fejtegetésből valamit, de talán egyszerűbb lesz megérteni első bejegyzésünkön. A http://kulturbakancslista.blog.hu/ első jelentős kulturális emléke a Newgrange Írországban, ezért a gasztrobakancslistán egy ír gasztronómiai termékről írok a Guinness-ről. Remélem ezt a két blogot összekapcsolva egy minden eddiginél teljesebb összegzést tudok készíteni az emberiség kultúrájáról az építészettől a filmművészeten, a gasztronómián keresztül a video-játékokig.

Akkor már tényleg térjünk a lényegre:

guinness_symbol_1423.jpg

Guinness. Az általános vélekedés szerint "A" sör. Személy szerint nekem nem ízlik én a pils típusú söröket preferálom és a Pilsner Urquell a sörök király, de a Guinness akkor is mindenkinek meg kell egyszer kóstolni.

A Guinness a leghíresebb fekete sör márka a világon, és egyúttal Írország egyik legfontosabb exportterméke.Sok más országban is gyártják, de igazi rajongók szerint ezek köszönő viszonyban sincsenek egy írországi kocsmában csapolt Guinness-szel. Egy nálam szakavatottabb sörszakértő szerint. "A sör színe gyakorlatilag szurokfekete, és vastag, krémes fehér habbal a tetején kell felszolgálni. Színe és viszonylag sűrű állaga ellenére könnyű, száraz, gyümölcsös íze van, ami a legjobb frissítő, és oly mértékben tápláló is, hogy egykor az orvosok írták elő a Brit-szigeteken olyan páciensek számára, akiknek étrendjéből hiányoztak a legfontosabb tápanyagok."

guinness1.jpg

 

Arthur Guinness 1759-ben egy dublini apátság használaton kívüli sörfőzdéjében kezdte el saját üzletét. Nem egyből fekete sört főzött, arra csak konkurenciaharc miatt kényszerült. A Guinness a színét egyébként a felhasznált malátázott gabonák pörkölésétől nyeri.

Különböző piacokra különböző erősségű fajtákat állítanak elő. Az észak-amerikai palackozott Guinness erősebb, mint az ír csapolt.

 

Értékelés: 2/5 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr365820602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása