6. Mara des Bois eper
2015. január 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

6. Mara des Bois eper

Miután megtekintettük Franciaországban az első sámánábrázolások egyikét, amit a Trois Fréres barlangban tehetünk meg Ariége megyében (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/08/kr_e_40_000_samanizmus), és eltöprengtük az ősi és jelenkori sámánizmus mibenlétében, kóstoljunk meg egy franciák által keresztezett, igazán finom és illatos epret.

Őse az erdei szamóca és az amerikai kontinens sokkal nagyobb szemű vadon termő eprei. Amerika felfedezéséig közkedvelt és egyedüli fajta volt az erdei szamóca, majd az új világban talált robosztusabb szemű fajtát elkezdték keresztezni az óvilágbelivel, így jött létre az általunk ismert földieper.

Aztán 1991-ben egy francia laboratóriumban négy különböző eperfajtából létrehozták a Mara des Bois névre keresztelt epret. A cél az volt, hogy az agyonkeresztezett, de nagyszemű fajtákba visszahozzák a az erdei szamóca ízét és illatát.

2011_erdbeeren24-xxx.jpg

Az új fajta azonnal megkezdte hódító útját, bár jóval magasabb árfekvésű, mint a hagyományos fajták, de jóval hosszabb ideig is kapható.

Franciaország epertermésének mintegy tíz százalékát már a Mara des Bois teszi ki.

Az eper annak ellenére, hogy nem a kedvencem, mindenképp szerepel a Gasztrobakancslistánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr847055443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

staropramen 2015.01.09. 20:07:18

Eper=Morus (fa)
Szamóca=Fragaria
Amiről írsz az szamóca,nem eper.
Az állatokat tenyésztik ,a növényeket nemesítik.
Ne keverd.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.01.10. 00:05:53

@staropramen: Köszönöm, a tenyésztés-nemesítés hiba annak köszönhető, hogy sietnem kellett az írással.
A szamóca-eper kérdésben:
"A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Fragaria nemzetség magyar neve eper vagy az általában vadon termő szamóca.[1] Magyarországon 3 eperfaj őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria × ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. Az eper és szamóca kifejezések egysége vagy különbsége, nemzetközi, nyelvtani, és nyelvtörténelmi értelmezésben nem tisztázott! (Az angol strawberry tree jelentése szamócafa, viszont a strawberry jelentése már eper, az eperfa fordítása mulberry, de a kifejezés szamócafát is jelent.) A termesztett fajokat általában epernek, vagy földiepernek nevezik."
Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)#cite_note-1
süti beállítások módosítása