Miután megtekintettük Franciaországban az első sámánábrázolások egyikét, amit a Trois Fréres barlangban tehetünk meg Ariége megyében (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/08/kr_e_40_000_samanizmus), és eltöprengtük az ősi és jelenkori sámánizmus mibenlétében, kóstoljunk meg egy franciák által keresztezett, igazán finom és illatos epret.
Őse az erdei szamóca és az amerikai kontinens sokkal nagyobb szemű vadon termő eprei. Amerika felfedezéséig közkedvelt és egyedüli fajta volt az erdei szamóca, majd az új világban talált robosztusabb szemű fajtát elkezdték keresztezni az óvilágbelivel, így jött létre az általunk ismert földieper.
Aztán 1991-ben egy francia laboratóriumban négy különböző eperfajtából létrehozták a Mara des Bois névre keresztelt epret. A cél az volt, hogy az agyonkeresztezett, de nagyszemű fajtákba visszahozzák a az erdei szamóca ízét és illatát.
Az új fajta azonnal megkezdte hódító útját, bár jóval magasabb árfekvésű, mint a hagyományos fajták, de jóval hosszabb ideig is kapható.
Franciaország epertermésének mintegy tíz százalékát már a Mara des Bois teszi ki.
Az eper annak ellenére, hogy nem a kedvencem, mindenképp szerepel a Gasztrobakancslistánkon.