Ageni aszalt szilva
2015. január 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Ageni aszalt szilva

Miután megtudtuk, hogy mikor találták fel a varrást, (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/21/kr_e_25_000_varras), járjunk utána egy francia aszalványnak.

Az első szilvákat a keresztesek hozták magukkal a Szentföldről hazafelé Franciaországba. Agen - közepes méretű város Bordeaux-tól keletre - sosem volt jelentős szilvatermő terület, de a Garrone folyón lévő kikötője fontos elosztó központtá tette. Itt haladtak át a szilvaszállítmányok, és így ideális hely volt az aszalásra.

le-systeme-des-indications-geographies-ig-est-egalement_985719_460x306.jpg

Eredetileg a szilvákat napon szárították, manapság már alacsony hőmérsékleten 24 órán keresztül dehidratálják.Két kiló szilvából lesz 50 dkg Pruneaux d'Agen

Az aszalt szilvát az angolszászok nem tartják többre,mint egy jó hashajtót, míg a franciák a gasztronómia koronaékszerének tekintik.

Hozzám az angolszász vélemény áll közelebb.  

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr777094797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása