Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a szövetet a mai Törökország területén találták fel, kóstoljunk meg egy igazi nyári hűsítő desszertet.
A citromsörbet avagy ahogy gyerekkorunkban ismertük a vizes citromfagylalt eredete a homályba vész. A neve perzsa eredetű, tehát valószínűleg azoknak van igaza, akik az 1001 éjszaka világa felől indulnak.
Vannak, akik Néro római császárt tartják a feltalálójának, aki állítólag jól futó szolgákat küldött a hegyekbe hóért, amelyet mézzel és borral kevertek, majd desszertként tálalták.
A sörbet név már a török sherbet-ből került Európába, Sziciliába, ahol az Etna szolgáltatta a jeget.
Egyesek számára - közéjük tartozom én is - a citromsörbet a létező legjobb frissítő egy forró nyári napon.
A XIX. századi szakácsfenomén Auguste Escoffier az ízlelőbimbók tisztítására ajánlotta a sós fogások között.
Ez véleményem szerintem elég degradáló.
A sherbet elkészítése pofonegyszerű, még fagylaltgép sem kell hozzá. A receptet el sem lehet felejteni, - a gyakori - mindenből egy cup (csésze) metódust követjük. Egyszerűbben: mindenből ugyanannyi kell bele.
Hozzávalaók:
1 csésze (cup, 2,5 dl) cukor
1 csésze (cup, 2,5 dl) víz
1 csésze (cup, 2,5 dl) frissen facsart citromlé
ha sikerül biocitromot vennünk akkor a héjából reszelhetünk bele.
Egy edénybe feltettem villanytűzhelyen 3-as fokozaton a cukrot és a vizet forrni. Kevergettem. Amikor felforrt, levettem a tűzről és hagytam hülni. Amikor már nem volt meleg, hozzáöntöttem a citromlevet és jól elkavartam. (Ilyenkor reszelhetünk bele citromhéjat is)
Egy lapos tepsiszerű edénybe öntöttem. Olyan edényt választottam, amiben 1,5-2 centinél nem állt vastagabban a sherbet. Beraktam a fagyasztóba. Fél óránként kivettem és egy villával habosítottam rajta. 3 óra elteltével tálalható volt.
A kész sherbetet a kifacsart citromok héjába szedtem.
A citromsherbet mindenképp felkerül a Gasztrobakancslistánkra. Számomra a hűsítő desszertek királya.