Miután Kultúrbakancslistánkról értesültünk róla, hogy az emberáldozat barbár szokása Mezopotámiában tűnt fel először, nézzük meg, hogy készül egy jellegzetes iraki étel, a batata charp.
40 darab korong hozzávalói:
1 kg burgonya
1 nagy tojás
35 gr / 1/4 csésze (cup) liszt
só, bors
olaj a sütéshez
Töltelékhez:
1 evőkanál olaj
1 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
25 dkg darált bárány vagy marhahús
1 teáskanál Baharat
125 gr / 1/2 csésze (cup) hámozott, aprított paradicsom
3 teáskanál aprított friss petrezselyem
só
A burgonyát megfőzzük héjában, és hámozás után pürésítjük. Hagyjuk kihülni, majd hozzáadjuk a tojást és a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. Félretesszük.
A töltelékhez felmelegítjük az olajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Belekeverjük a fokhagymát és a húst és magas hőmérsékleten barnára pirítjuk a darált húst.
Mehet hozzá a Baharat, a paradicsom, a petrezselyem. Sózzuk, levesszük a hőmérsékletet, lefedjük és 15 percig pároljuk, míg egész száraz nem lesz.
Most veszünk a burgonyamasszából a jól benedvesített kezünkbe egy evőkanálnyit, kilapogatjuk köralakúra, egy teáskanálnyi tölteléket teszünk rá, és óvatosan összezárjuk.
Golyót formálunk belőle óvatosan, és egy tálcára rakjuk. Így teszünk kb . negyvenszer, majd a kész golyókat lisztezett felületen nagyon nagyon óvatosan koronggá nyújtjuk.
Olajsütésre alkalmas edényben fél centi mélyen olajat forrósítunk, és a korongok mindkét oldalát aranybarnára sütjük kb. 3 perc alatt.
Papírtörlőre szedjük a felesleges olaj eltávolítása végett és forrón tálaljuk.
Nem Gasztrobakancslistás étel, nem éri meg a fáradtságot.