Sörös kenyér
2015. szeptember 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Sörös kenyér

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a naptár valószínűleg egyiptomi találmány, nézzük meg, hogyan készítették a kenyeret.

Élesztőtartalmának köszönhetően a sört gyakran használják tészták kelesztésére vagy palacsintatészták lazítására.

A nagyszerű sörfőzőknek tartott ókori egyiptomiak árpakenyeret ettek. Árpalisztet, csíráztatott árpát és vizet kevertek össze, sörszerű folyadékot készítve így, amelyet erjedni hagytak. A benne lévő természetes élesztő a levegőn felhabosodott, és cukortartalma alkohollá alakult.Ez a folyékony keverék, amelyet a mai napig használnak bizonyos kenyérfélék készítésénél, volt a kovász.

model-bakery-2.jpg

Valódi sör használatával a kovászban felgyorsul az erjedési folyamat. Sok mai sörös kenyér már nem igényel olyan hosszadalmas dagasztás és esetleg többszöri kelesztést, mint a hagyományos kenyerek. A sörös kenyérnek nagyon régi hagyománya van, mivel az élesztő legkorábbi formájában nem instant, vagy porított formájában létezett, hanem a sörgyártás melléktermékeként nyerték ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr337784580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása