Magyarországon az elmúlt években örömteli módon megszaporodott a mexikói éttermek, gyorsbüfék száma, ahol többé-kevésbé autentikus, mexikóinak nevezett ételeket ehetünk.
Legtöbb esetben azonban ezek a mexikói ételek a tex-mex konyha jellegzetes fogásai.
Felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a mexikói és a tex-mex konyha között?
A tex-mex regionális konyhaként való elismerése Diana Kennedy-nek köszönhető. Az angliai születésű Diana, Paul Kennedy, a New York Times mexikóvárosi tudósítójának a feleségeként kezdett el szenvedélyesen foglalkozni a mexikói gasztronómiával. 1972-ben jelentette meg az Egyesült Államokban a The Cuisines of Mexico című könyvét, ami átütő siker lett, hiszen a legelső angol nyelvű szakácskönyv volt, ami a mexikói konyha autentikus ételeit gyűjtötte össze.
Diana Kennedy többször elítélően nyilatkozott a határtól (mármint a mexikói) északra működő éttermekről, melyek "úgynevezett" mexikói ételeket kínálnak, pedig azoknak nem sok közük van az autentikus mexikói konyhához.
Ez indította el azt az érdeklődést, ami rádöbbentette az amerikaiakat, hogy a Texas-ban létező regionális konyha valójában nem mexikói, hanem amerikai. Mivel az amerikaiak sohasem mennek a szomszédba egy kis patriotizmusért, amint kiderült, hogy ez nem a lenézett mexikóiak konyhája, hanem saját, egyből emelkedni kezdett a népszerűsége, és szétterjedt az Államokban.
Innen származtatható az a kettősség, ami mai napig fennál, hogy a tex-mex csak a Texas-i konyhára értendő, vagy minden mexikói eredetű amerikanizálódott ételt nevezhetünk így?
Vegyünk egy példát!
A burrito-t sokan a tex-mex ételek közé sorolják, pedig a legutóbbi időkig Texas-ban sehol nem lehetett enni, hiszen a mexikói Sonora államból származó étel főleg Arizona-ban és Kaliforniában volt népszerű.
Mi is akkor a tex-mex? A tex-mex, a mexikói konyha angolszász, illetve európai gyomorra finomítva, ami a mai Texas állam területén fejlődött ki.
Ahogy Robb Walsh, a tex-mex legjobb ismerője fogalmaz: "Diana Kennedy-nek köszönhetjük, hogy a tex-mex elfoglalhatta méltó helyét az ételtörténelemben. Azzal, hogy rádöbbentett minket, hogy a tex-mex nem igazi mexikói, arra ösztökélt minket, hogy észrevegyük, hogy valami sokkal érdekesebb: Amerika legrégebbi regionális konyhája."
folyt. köv.