Mexikói vagy tex-mex?
2016. január 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Mexikói vagy tex-mex?

Magyarországon az elmúlt években örömteli módon megszaporodott a mexikói éttermek, gyorsbüfék száma, ahol többé-kevésbé autentikus, mexikóinak nevezett ételeket ehetünk. 

Legtöbb esetben azonban ezek a mexikói ételek a tex-mex konyha jellegzetes fogásai.

texmex2.jpg

Felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a mexikói és a tex-mex konyha között?

A tex-mex regionális konyhaként való elismerése Diana Kennedy-nek köszönhető. Az angliai születésű Diana, Paul Kennedy, a New York Times mexikóvárosi tudósítójának a feleségeként kezdett el szenvedélyesen foglalkozni a mexikói gasztronómiával. 1972-ben jelentette meg az Egyesült Államokban a The Cuisines of Mexico című könyvét, ami átütő siker lett, hiszen a legelső angol nyelvű szakácskönyv volt, ami a mexikói konyha autentikus ételeit gyűjtötte össze.

diana-kennedy-4.jpg

Diana Kennedy többször elítélően nyilatkozott a határtól (mármint a mexikói) északra működő éttermekről, melyek "úgynevezett" mexikói ételeket kínálnak, pedig azoknak nem sok közük van az autentikus mexikói konyhához.

Ez indította el azt az érdeklődést, ami rádöbbentette az amerikaiakat, hogy a Texas-ban létező regionális konyha valójában nem mexikói, hanem amerikai. Mivel az amerikaiak sohasem mennek a szomszédba egy kis patriotizmusért, amint kiderült, hogy ez nem a lenézett mexikóiak konyhája, hanem saját, egyből emelkedni kezdett a népszerűsége, és szétterjedt az Államokban.

texmex.jpg

Innen származtatható az a kettősség, ami mai napig fennál, hogy a tex-mex csak a Texas-i konyhára értendő, vagy minden mexikói eredetű amerikanizálódott ételt nevezhetünk így?

Vegyünk egy példát!

A burrito-t sokan a tex-mex ételek közé sorolják, pedig a legutóbbi időkig Texas-ban sehol nem lehetett enni, hiszen a mexikói Sonora államból származó étel főleg Arizona-ban és Kaliforniában volt népszerű.

Mi is akkor a tex-mex? A tex-mex, a mexikói konyha angolszász, illetve európai gyomorra finomítva, ami a mai Texas állam területén fejlődött ki.

walsh_robb.jpg

Ahogy Robb Walsh, a tex-mex legjobb ismerője fogalmaz: "Diana Kennedy-nek köszönhetjük, hogy a tex-mex elfoglalhatta méltó helyét az ételtörténelemben. Azzal, hogy rádöbbentett minket, hogy a tex-mex nem igazi mexikói, arra ösztökélt minket, hogy észrevegyük, hogy valami sokkal érdekesebb: Amerika legrégebbi regionális konyhája."    

folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr618248406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.01.08. 17:11:09

Egy jelentős különbség biztosan van a tex-mex és a mexikói között, mivel az amerikaiak alapvetően nem kedvelik a csípős ételeket, az előbbi sokkal enyébben csípős. A kölcsönös egymásra hatás azonban rengetegféle finom ételt eredményezett.
3,5 éve élünk Texas-ban, vannak pozitív és negatív tapasztalataink egyaránt.
Kiváncsian várom a folytatást!

travelbug.blog.hu/

kék madár 2016.01.08. 22:14:07

valaki segitsen: benne volt a cikkben, hogy mi a kulonbseg?

A nép fia 2016.01.09. 10:36:05

@Árva Gabriella: Én is akarok Texas-ban élni! :-D

Egyébként szeretem a mexikói (-nak hazudott?) ételeket. A Körút és a Podmaniczky sarkán van egy gyorsbüfé, isteni burrito-t készít egy mexikói srác. Sajnos csak ez van a kínálatukban.

A nép fia 2016.01.09. 10:37:18

@kék madár: Nem. Sajnos elég hiányos a cikk.
A mexikói a mexikói, a tex-mex pedig az amerikaiasított mexikói. De semmi konkrétum. Talán majd a folytatásban :)
süti beállítások módosítása